Sperante de vindecare pentru cei care sufera de migrene

Potrivit unei statistici, un adult din cinci este afectat de migrena, boala considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept una dintre cele douazeci de maladii cele mai invalidante din punct de vedere social. Cu 17% — 20% dintre adulti si 10% dintre copii afectati, migrena nu este, cu siguranta, o afectiune usoara.

sperante_sufera_migrene_vindecare

Suferinzii de migrena, o boala care le influenteaza dramatic viata, pot spera la noi terapii mai eficiente in urmatorii 3-5 ani.[gads2]

Migrena implica un cost direct pentru sanatate, estimat in urma cu cativa ani la 3 miliarde de euro pe an in Franta, precum si un cost indirect (legat de productivitate) de ordinul a 15-20 de milioane de zile de munca pierdute. Si acestea nu sunt singurele consecinte negative ale acestei suferinte. Potrivit unor date anglo-saxone, persoanele afectate sunt conditionate de crizele de migrena sa faca anumite alegeri in ceea ce priveste cariera, putand merge pana la refuzul de a urma anumite filiere de studii dorite sau de a accepta promovari. Nu este o coincidenta ca OMS a clasat migrena printre cele douazeci de maladii cele mai invalidante social, adauga dr. Michel Lanteri-Minet, de la Spitalul Universitar din Nisa.

Specialistii in migrena se lupta de ani pentru a face cunoscut mesajul ca migrena poate fi foarte invalidanta si ca nu toate persoanele care au migrene sunt diagnosticate si, prin urmare, corect tratate. Cu toate acestea, situatia s-a imbunatatit pentru unii gratie unei largi difuzari a informatiilor (copiii si adolescentii sunt cel mai mult luati in serios).

In cazul a peste cinci crize migrenoase tipice (pe luna), este inutil sa se faca examene (CT sau RMN): interogatoriul este suficient.[gads2]

Exista o tehnica non-medicamentoasa (neuromodulatie): stimularea electrica (non-invaziva) a nervului vag in momentul crizei, cu ajutorul unui mic aparat amplasat pe ochi. De asemenea, o alta linie de cercetare destul de avansata se bazeaza pe anticorpii anti-CGRP (Calcitonin Gene-Related Polipeptide, peptide asociate cu gena calcitoninei) care vizeaza un neurotransmitator secretat in momentul cefaleei (migrena, dar si nevralgie migrenoasa). Din moment ce nu a existat nici un progres in tratamentul de baza al migrenei de foarte mult timp, aceasta noua terapie tintita, specifica, in prezent in faza a treia de cercetare (cu speranta unei puneri pe piata in urmatorii 3 — 5 ani), este intr-adevar plina de speranta. Ea se prezinta intr-o forma injectabila (o injectie la fiecare 28 de zile), care asigura o buna aderenta la tratament a pacientilor care sufera de migrena.

Potrivit unui nou studiu pilot realizat de o echipa de la Harvard pe 50 de pacienti cu migrena, asocierea statinei (hipocolesterolemiant) si a vitaminei D a adus un castig de opt zile fara migrena pe luna, ceea ce este, de asemenea, exceptional, dar este necesar ca acest lucru sa fie confirmat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.