Sfaturile medicului Musta: Cum evităm contaminarea cu coronavirus, ce devine CRUCIAL pentru zilele următoare!

Medicul timişorean Virgil Musta, coordonatorul echipei de la spitalul care a vindecat cei mai mulți pacienți infectat cu coronavirus din România, a realizat o listă de măsuri pe care putem să le luam fiecare dintre noi pentru a evita contaminarea. Mesajul a fost publicat de Dr. Musta pe grupul de Facebook City Doctors – Comunitate pentru sănătate, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID-19

 

„Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedaţi, dar dacă ne construim calm şi raţional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, a scrie medicul Virgil Musta, ale cărui sfaturi le prezentăm integral:

Multe dintre informațiile de mai jos sunt convins că le-ați auzit deja, dar consider că este de ajutor să le aveți centralizate și aici. În plus am încercat să explic contextul sau cauza pentru a înțelege mai bine efectele și astfel să acceptăm în cunoștință de cauză măsurile ce trebuie luate.

Îmi cer scuze pentru că va fi un text mai lung, dar sper să îl citiți totuși până la capăt. Vă recomand să îl salvați undeva, să îl aveți la îndemână, pentru a reciti din când în când.
Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedați, dar dacă ne construim calm și rațional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva.[wpmem_form register redirect_to=”https://mysite.com/my-page/”]

 1. Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.
 2. Purtați mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede).
  Dar trebuie să știți că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important și acest lucru pentru că nu știm care suntem contaminați și care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați.

  Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi.
  Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți, ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe maști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri.
 3. Nu stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 m și nu stați mai mult de 15 minute ca durată.
 4. Aerisiti bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.
 5. Tușiți sau strănutați la nivelul cotului.
 6. Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zona.
  De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 sec, astfel încât să frecați bine toată suprafața ambelor mâini și între degete.
 7. Dezinfectați des mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucrați.
 8. Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat și poți face un duș sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă.

  Hainele de strada este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.
 9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruși. Este unul din motivele pentru care apar noi și noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ!
 10. Pași recomandați când ajungem acasă:
  a. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.
  b. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor
  c. Intrăm în casă
  d. Ne descălțăm și punem pantofii de strada în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă
  e. Luăm pantofii de casă
  f. Ne spălăm bine mâinile
  g. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă
  h. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
  i. Ne spălăm din nou pe mâini
  j. Aerisim des încăpereaDacă ne creăm un automatism pentru a urma acești pași, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătalie pe termen mai lung și orice amănunt poate conta.
 11. Virusul se elimină din organismul omului bolnav prin:
  – aerul expirat
  – materiile fecale (scaun)
  Deci trebuie sa întrerupem aceste 2 verigi din lanțul de transmitere.
 12. Boala evoluează sever în special la persoanele cu risc : bătrâni peste 65-70 ani, persoane cu boli cronice care nu sunt ținute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plamani (astm bronsic, BPCO), boli cronice cardiace ( HTA, cardiopatie ischemica etc), boli cronice de ficat (ciroza hepatică), boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare.

  Marea majoritate a persoanelor sub 60 ani, care nu au patologii asociate fac forme ușoare sau, chiar dacă fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificată să fim îngrijorați pentru persoanele cu risc. Trebuie să ne concetrăm să-i protejăm pe aceștia cu acțiuni concrete.
 13. Pandemia a apărut datorită faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum să se apere inițial). Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi:
  1. prin boală (făcând boala)
  2. prin vaccinare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.