Cercetatorii care analizeaza efectul dietelor pe o scurta perioada de timp sustin ca tendinta oamenilor de a se ingrasa rapid la loc, poate fi cauzata de schimbarile aparute in cadrul microbiomului intestinal, acele trilioane de microorganisme care traiesc in tractul digestive.

ingrasi_laloc_rapid_dupa_dieta

Cercetatorii au descoperit, in cadrul testelor de laborator, ca schimbarile produse in microbiomul intestinal al unui organism obez in perioada in care acesta pierde din greutate pot persista luni in sir, acest lucru contribuind la accelerarea ingrasarii dupa incheierea dietei. Fenomenul ar putea explica de ce atat de multe persoane esueaza in incercarea de a-si mentine greutatea dorita in urma unui regim de slabit — si ajung chiar la o greutate mai mare decat cea initiala.[gads2]

Desi au fost realizate progrese semnificative in ceea ce priveste studiul obezitatii si al cauzelor acesteia, ingrasarea recurenta este puțin inteleasa. Oamenii incep diete si continua sa esueze. Este o problema foarte des intalnita. Pana la 50% dintre persoanele obeze prezinta acest model recurent.

Pentru a explica de ce se intampla acest fenomen, oamenii de stiinta au realizat experimente pe soareci de laborator pe care i-au trecut prin cicluri de diete bogate in grasimi intercalate cu perioade de diete sarace in grasimi. Astfel, ei au aflat ca microbiomul intestinal al soarecilor care au pierdut din greutate fusese modificat, iar schimbarile s-au menținut multe luni si au condus la ingrasarea rapida dupa ce animalele au fost trecute pe o alimentatie bogata in grasimi.[gads2]

Cercetatorii au transferat microbiom intestinal ce suferise modificari in corpul unor soareci care nu fusesera expusi la dieta de tip rapid. S-a observat si in acest caz o crestere in greutate rapida si excesiva, insa numai dupa ce rozatoarele au primit alimente bogate in grasimi. Microbiomul nu este suficient pentru a produce acest efect de cresterea rapida in greutate, ci combinatia de dieta plus microbiom, au declarat oamenii de stiinta.

Specialistii nu stiu inca cum functioneaza cu exactitate acest mecanism insa, analizand in profunzime microbiomul, au descoperit ca printre schimbarile-cheie care se petreceau in corpul soarecilor se evidentia o reducere a nivelurilor de compusi numiti flavonoide din tractul intestinal. Ca urmare, specialistii au concluzionat ca un tratament ”post-biotic” bazat pe flavonoide ar putea ajuta la impiedicarea luarii in greutate in urma unui regim de slabit.[gads2]

Oamenii de stiinta incearca in prezent sa afle daca microbiomul intestinal uman raspunde intr-un mod similar cu cel al soarecilor. In caz afirmativ, susțin ei, pot fi dezvoltate tratamente pentru anihilarea modificarilor suferite de microbiom in timpul unei diete astfel incat silueta va putea fi mentinuta mai usor.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Sanatate