Tara in care au fost inchise toate restaurantele McDonald’s

Exista o tara unde autoritatile au luat decizia drastica ca toate restaurantele binecunoscutului  lant de localuri fast-food Mc Donald’s sa fie inchise. Aceasta este Islanda, o tara insulara nordica aflata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic si s-a aflat sub suveranitate daneza pana la 1 decembrie 1918.

mcdonalds_interzis_tara

Islanda a s-a aflat practice in faliment cu opt ani in urma, dar si-a revenit spectaculos si, cu toate ca nu face parte din Uniunea Europeana, are o soliditate economica foarte buna (crestere economica de 3,5% si somaj de 4%). Solutia a fost cura de austeritate insa spre deosebire de tari precum Grecia sau Spania, Islanda a compensat majorarile de impozite devalorizand moneda sa, fapt care a stimulat exporturile. Istoric, economia Islandei a depins mult de pescuit, care inca furnizeaza 40% din veniturile din exporturi si implica 7% din forta de munca, potrivit Business Magazin.

Islanda nu are armata, iar conform Indicelui Global al Pacii, Islanda este cea mai pasnica tara din lume, datorita lipsei fortelor armate, criminalitatii reduse, si nivelului ridicat de stabilitate socio-politica. Cu toate acestea, Islanda este o tara unde locuitorii isi incuie rar casele si masinile, potrivit unui turist care a povestit experienta sa pe site-ul googlygooeys.com

Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost inchise in timpul crizei din 2009 si nu s-au mai deschis. De asemenea, nu exista cazinouri, Starbucks si nici autostrada, potrivit economistului Magnús Sveinn Helgason

Numarul turistilor care viziteaza tara este mai mult decat dublu fata de numarul total al locuitorilor. Turismul generaza o treime din PIB-ul tarii si a depasit vneiturile aduse de pescuit.

„Te urci in masina si in 15 minute ajungi in natura. Nicio alta tara nu poate oferi asta”, spune si jurnalistul Egill Helgason.

Islanda cunoaste in present o crestere economica spectaculoasa, somajul este aproape inexistent, iar datoria publica a revenit anul trecut la nivelul din 2009. Drept rezultat, Islanda este a treia cea mai fericita tara, potrivit ultimului studiu ONU.

Situatia s-ar putea schimba insa, potrivit ultimelor cifre publicate de OCDE: cresterea consumului ar putea incetini la 2,8% in 2017, de la plus 5,2% in 2016, iar avansul investitiilor la 1,9%, de la 18,8% in 2016. Acest lucru ar urma sa genereze un risc de supraincalzire, in opinia FMI.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.