Esec de proportii al misiunii pe Marte a Agentiei Spatiale Europene, sonda de aterizare Schiaparelli s-a prabusit. Principalul vinovat este, potrivit reprezentantilor Italiei, principalul finantator al misiunii, compania ARCA Space Corporation, detinuta de romanul Dumitru Popescu.

ESA Exomars 2016

Dumitru Popescu afirma insa ca ARCA Space nu ar fi fost responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat datele eronate ce au produs prausirea sondei Schiaparelli. Totodata, ESA afirma ca un senzor defect pare sa fi cauzat prabusirea.

Sonda  Schiaparelli trebuia sa aterizeze, in siguranta, pe suprafata planetei Marte pe 19 octombrie, insa pe tot parcursul etapelor de aterizare sonda a intampinat dificultati, ejectarea parasutei s-ar fi produs mult mai devreme decat era asteptat, iar propulsoarele s-ar fi stins mai devreme decat era stipulat in planul initial.[gads2]

Unul dintre principalii vinovati pentru esec, dupa cum scrie presa italiana, printre care si La Repubblica, ar fi Dumitru Popescu, CEO al firmei ARCA Space Corporation. Acesta, dupa cum spune presa italiana, nu ar fi efectuat testele decisive necesare pentru sonda Schiaparelli.

roman_acuzat_prabusire_sonda_marte_doi

Enrico Flamini, planetolog si sef al echipei din cadrul Agentiei Spatiale Italiene (ASI)sustine ca sonda Schiaparelli s-a desprins cu succes de Trace Gas Orbiter. Cel din urma aflandu-se si astazi pe orbita lui Marte si culegand date pe care le trimite catre Terra. Insa, Schiaparelli a intrat in atmosfera lui Marte cu o viteza de 21.000 de km/h, cand a fost deschisa parasuta, care ar fi trebuit sa incetineasca zborul, sonda a inceput sa oscileze ca un pendul. Miscarea a blocat sistemele magnetice de localizare. Conform ASI, ,,in acel moment, la computerul de bord primeam informatii contradictorii, altimetrul indicand corect cota de 2000 de metri, in timp ce giroscoapele indicau -10 ceea ce inseamna ca sonda s-ar fi aflat undeva sub solul martian”. Astfel, computerul de bord a luat in considerare datele furnizate de giroscoape si a oprit propulsoarele la doar 3 secunde dupa ce au fost pornite.

Dumitru Popescu a declarat pentru La Repubblica: ,,ASI trebuie sa fie atenta, pentru ca daca nu are probe pentru declaratiile sale ar putea plati pentru asta. Noi am facut tot posibilul, pentru acel test, dar ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza ruseasca Sevastopol. Rusia tocmai ocupase Crimeea, am fi riscat sa provocam un conflict intre Federatia Rusa si NATO”.

roman_acuzat_prabusire_sonda_marte_trei

ARCA nu a fost niciodata responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat date eronate, date care au condus la prabusirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars.[gads2]

”Testarea parasutei de coborare pe solul martian a fost incredintata ARCA, aceasta functionand in parametrii normali inbtimpul misiunii de pe Marte, dupa cum arata ancheta Agentiei Spatiale Europene. Vom incerca sa intelegem care au fost cauzele care au generat declaratiile domnului Flamini cu patru zile inaintea comunicarii rezultatelor anchetei care arata ca Unitatea de Masura Inertiala de a carei testare fost responsabila o companie italiana, nu a functionat, iar parasuta a carei testare a fost incredintata companiei noastre a functionat perfect. Ce s-a dorit sa se obtina prin aceste declaratii?”, se intreaba acesta.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta