Un obicei simplu al parintilor tine bolile la distanta de copii

Cand vorbim despre cum putem proteja copiii de boli, primul lucru la care trebuie sa ne gandim este alimentatia. Specialistii arata ca un obicei simplu, la indemana oricarui parinte, poate tine bolile la distanta.

alimentatie-copii_4Astfel, odata depasita varsta la care cei mici trebuie sa aiba o alimentatie speciala, este foarte important ca ei sa se hraneasca cu aceleasi alimente pe care le consuma si parintii lor. Ideea este sa nu li se serveasca chipsuri sau alte produse daunatoare organismului. Parintii au tendinta de a-si rasfata mult prea mult odraslele si astfel, in locul mancarii gatite in casa pentru toata familia, le dau doar acele alimente care stiu ca le plac.

Valeria Skafida, specialist care lucreaza la  Centrul de Cercetari asupra Familiilor si Relatiilor, din cadrul Universitatii din Edinburgh, arata ca respectivii copii risca sa consume alimente mai putin nutritive si mai bogate in calorii.

Consumul acelorasi alimente pe care le mananca si adultii din familie este, dupa parerea expertului, cel mai important factor care arata daca alimentatia copilului va fi sanatoasa – mai important chiar decat alte aspecte considerate extrem de relevante: daca mananca intre mese, daca „sare” peste masa de seara sau daca mananca in timp se joaca pe calculator.

Cel mai recent studiu arata ca primii nascuti au parte adesea de o alimentatie mai sanatoasa decat fratii lor mai mici, deoarece, pe masura ce numarul copiilor creste, parintii incep sa nu mai aiba timp foarte mult pentru a gati si ii rasfata cu „bombe” culinare.

In acest sens, previziunile sunt sumbre, in conditiile in care deja masa in familie – un obicei considerat sanatos – tinde sa dispara, iar copiii devin din ce in ce mai mult tinta reclamelor la diverse produse alimentare, pe care ei ajung sa le prefere in detrimentul bucatelor pregatite acasa.

In concluzie, ar fi bine sa va faceti timp, macar de doua-trei ori pe saptamana sa mancati in familia pentru ca de dumneavoastra depinde sanatatea copiilor.