Duminică, 26 octombrie, creştinii îl sărbătoresc pe  Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel cunoscut în popor drept Sfântul Dumitru. Iată care cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri legate de această zi importantă în viaţa creştinilor.
1275_sfantul_dimitrie_izvoratorul_w400

Odata cu Samedru sau ziua Sfântului Dumitru se incheie “vara păstorilor” care a început la Sfântul Gheorghe (23 aprilie). Teoretic, odata cu aceasta sărbatoare, iarna începe să îşi facă simţită prezenţa, aşa că ciobanii coboară cu oile de la munte.

În tradiţia populară, Sfântul Dumitru, patronul păstorilor, dar şi al toamnei,  a primit de la Dumnezeu puteri vindecătoare, dar şi puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzeşte pădurile, usucă plantele şi îi aduna pe toţi laolalta la Focul lui Samediu.  În concluzie, multe dintre obiceiurile legate de sărbătoarea de pe 26 octombrie au legătură cu natura.

De exemplu, de Sfântul Dumitru, nu se rup florile care au rămas neculese în gradini dacă sunt încă “în fire” şi neofilite deoarece se crede că frumuseţea lor aduce alinare sufletelor celor morţi.

mums-different-amiefedora-flickr

Multe din superstitiile romanesti sunt legate de starea vremii în ziua Sfantului Dumitru. O vreme înnorată, cu vânt şi ploaie,  prevesteste zăpezi grele în iarna care va veni.  Dacă nu va ploua, iar cerul va fi senin, iarna va fi una blândă. DE asemenea, dacă recolta de gutui este îmbelsugată, iarna va fi una lunga, cu zăpezi mari.

Ciobanii mai au si alte metodede a afla cum va fi vremea în iarna care vine, respectiv cu ajutorul unui cojoc aşezat în mijlocul oilor. Dacă pe el se va aşeza o oaie neagră,  iarna care va urma va fi blândă. Dacăpe cojoc se va aşeza o oaie albă, atunci iarma va fi grea, cu viscol şi nămeţi.

De asemenea, direcţia în care merg oile în dimineaţa de Sfântul Dumitru poate fi considerata şi ea un bun ghid de “citire” a vremii. Daca prima oaie care se va trezi dis-de-dimineaţă este o oaie albă şi se îndreaptă spre sud, se spune că iarna care va veni va fi aspră. Dacă prima oaie care se va trezi este neagră şi o va lua spre nord, atunci iarna va fi una blândă.

În această zi, femeile împart pentru sufletul celor morţi bucate, dar şi grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

În anumite zone ale ţării, ţăranii obişnuiesc să tundă coama cailor tineri, până in trei ani, pentru a avea un păr frumos şi sanatos.

În această zi, nu este bine să vă pieptănaţi dacă vreti să vă ocolească necazurile.

În multe sate din Romania se mai pastreaza încă obiceiul  “focurilor de Samedu”,  focurile Sfantului Dumitru, care purifică şi apără de rele, inclusiv de fiarele pădurii. Când focurile se domolesc, tinerii şi copiii sar peste ele pentru a fi sănătoşi tot anul. Săritorii care nu sunt căsătoriţi fac acest gest ritualic şi pentru a se cununa cu persoana care le este sortită. Dupa ce fac acest lucru, cei care sar peste foc sunt serviţi de către femeile mai în vârstă cu mere, pâine, struguri, covrigi, nuci, prune uscate. Cărbunii rămaşi în urma focului sunt consideraţi ca având puteri miraculoase, ţăranii aruncându-i peste pământurile din grădini sperand astfel că vor avea rod bogat.

81324

De asemenea, de ziua  Sfântului Dumitru, este bine să îţi achiţi datoriile si imprumuturile pe care le-ai făcut în ultimele 6 luni dacă nu vrei sa le dai inapoi dublu.

Pe 27 octombrie este sărbatorit un alt sfânt,  Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), ocrotitorul Bucureştiului.

Categories: Stiinta