Creştinii cinstesc, an de an, pe 21 noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare care aminteşte de ziua când Maria avrea trei ani, iar părinţii au dus-o la Templul din Ierusalim pentru a împlini făgăduiala că, dacă vor deveni părinţi, vor închina copilul lui Dumnezeu.

intrare_-_intrarea_Maicii_Domnului_in_Biserica

Pentru creştii, această zi, numită şi Vovidenia, este considerată a fi deosebită. Este o zi în care se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.  În tradiţia populară, în ziua se Vovidenie se deschid cerurile, iar credincioşii înţeleg graiul animalelor. Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este asociată cu Luminina, de aceea, este bine ca  lumina candelei şi focul din sobe sau şemineu  să ardă toată noaptea.

Sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi ofrande –bucate de post, peşte şi lumânări -duse la biserică şi sfinţite, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reuşite şi o bună vedere.

Tradiţia spune că toţi  credincioşii care respectă această sărbătoare vor avea belşug în gospodărie în anul următor.

În ziua praznicului se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi. Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Ovidenie, se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.

Categories: Stiinta