Sindromul oboselii cronice sau cum sa traiesti la 40 de ani in corp de 80 de ani

Sindromul oboselii cronice (SOC) este o boala care ii tine pe tineri prizonieri in organisme de oameni trecuti de 80 de ani. Este o boala care se manifesta printr-o stare de oboseala. Aceasta este atat de severa incat interfereaza cu orice activitate si nu se vindeca doar dormind.

sindrom_oboseala“Medicii spun: nu te ingrijora, pentru ca din asta nu se moare, dar adevarul este ca viata pe care o mai ai de trait este de foarte proasta calitate. Cunosc un barbat, profesor universitar, care avea o viata foarte activa, avea copii si facea excursii prin lume, iar acum s-a rupt totul. Nici macar nu mai poate sa citeasca un roman”, spune presedintele asociatiei care se ocupa de astfel de probleme din Madrid.

10_Oboseala_shutterstock_bf9e0d0565Simptomele sindromului oboselii cronice sunt atat fizice, cat si intelectuale, iar cauzele sunt inca un mister pentru specialisti. De vina pot fi sistemul inumitar slabit, deficientele nutritionale si chiar infectiile virale. Se fac, de asemenea, cateva studii care sa demonstreze ipotezele potrivit carora SOC are legatura directa cu tulburarile de somn, anemia, tensiunea arteriala scazuta si disfunctii ale metabolismului.

Sindromul reduce activitatea pacientului cu un procent intre 50 si pana la 80%  fata de toate activitatile pe care le realiza inainte. Calitatea vietii este mai proasta si decat a persoanelor infectate cu HIV, arata expertii.

oboseala-cronica

Afecteaza mai mult femeile decat barbatii, pe cele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Medicii spun ca atunci cand au de-a face cu un pacient, el spune ca nu mai poate sa mearga si ramane blocat in mijlocul strazii. Sa nu mai vorbim despre oboseala cognitiva. Ei acuza foarte multa oboseala care nu se poate rezolva prin somn. Incep sa aiba tulburari de memorie si de concentrare, dureri musculare si de cap foarte puternice.

sfatulparintilor.ro-sindromul-oboselii-cronice-430x286

Una dintre problemele principale ale bolii este diagnosticarea cu dificultate. Ceea ce pot face medicii este sa excluda toate bolile cunoscute, cum ar fi cancer, diabet, hepatita, tuberculoza sau depresie si apoi sa isi dea seama despre ce ar fi vorba.

Lipsa informatiilor despre aceasta boala o face subdiagnosticata, iar atunci cand este depistata este destul de tarziu, iar pacientul se confrunta deja cu mari probleme.

Exista tratamente pentru sindromul oboselii cronice, dar sunt aproape inaccesibile pentru omul de rand. Este vorba despre vitamine si suplimente probiotice care ajung sa coste pe luna intre 200 si 600 de euro, arata 20minutos.es.