Exista o curiozitate destul de morbida – sa-i spunem – a oamenilor legata de veridicitatea informatiei conform careia parul si unghiile cresc dupa moarte. Sa fie mit sau realitate?

unghii-lungi-10Thomas Decker, dramaturg englez din secolul XVII-lea spunea ca parul oamenilor continua sa creasca chiar daca inima nu le mai bate. De asemenea, in celebrul roman “Nimic nou pe frontul de Vest”, Erich Maria Remarque isi imagina cum unghiile unui prieten mort continua sa creasca in spirala. Chiar si astazi, multi cred in aceste “superstitii” – cel mai probabil din cauza fascinatiei pe care o provoaca necunoscutul si lumea de dincolo.

Diferiti experti au studiat si au observant ca celulele mor la diferite durate de timp. Dupa ce inima nu mai bate, oxigenarea creierului este oprita. Fara rezervele de glucoza pe care sa se bazeze, celule mor in cateva minute. De asemenea, medicii chirurgi trebuie sa ia rinichii, plamanii sau inima de la cei morti in termen de 30 de minute de la deces si sa le depoziteze in recipiente speciale timp de sase ore.

In alta ordine de idei, pentru ca unghiile sa creasca este nevoie ca noi celule sa fie produse – lucru practic imposibil in conditiile in care nu mai exista glucoza. Unghiile cresc cu o rata de 0,1 mm pe zi, proces care incetineste odata cu trecerea timpului.

Concluzia cercetatorilor este una singura –este doar un mit conform caruia unghiile si parul continua sa creasca dupa trecerea in nefiinta. Vorbim, de fapt, despre o iluzie optica. Mai precis, dupa ce organismul moarte, pierde apa si se deshidrateaza, ceea ce face ca pielea sa se stranga in jurul craniului si scheletului. Ca umare a acestui fapt,unghiile si parul par sa fie inca in crestere, arata BBC.

Asa ca, astfel de scenarii sunt demne fie de filmele horror, fie de literatura. Singurele lucruri care cresc dupa moartea cuiva sunt… bacterii, viermi sau flori…

Categories: Stiinta