Faceti cunostinta cu Pete, catelul cu masterat in management!

Va dati seama ca o universitatea nu  e deloc serioasa, atunci cand chiar si un caine obtine diploma de masterat. S-a intamplat in capitala Marii Britanii, unde angajatii Universitatii Americane din Londra (AUOL) l-au incris printre cursati pe un anume Pete Smith si chiar i-au dat diploma de expert in management, in conditiile in care Pete nu e om, ci un catel caruia ii place la nebunie sa doarma si sa latre. Va dati seama, desigur, ca totul a avut si un pret: 4.500 de lire sterline.

dog-with-MBA

AUOL este o universitate-pirat din Londra, care se bazeaza pe naivitatea oamenilor pentru a face bani frumosi. Asa-zisa institutie de invatamant la distanta ofera cursuri care, potrivit site-ului oficial al universitatii, “au fost create dupa cele mai inalte standarde, in concordanta cu criterii educationale de referinta, pentru a oferi o educatie desavarsita la un pret rezonabil”. Cei care vor sa devina studenti la AUOL sunt momiti cu nenumarate calificari: afaceri, IT, Drept, Educatie si Arte Liberale, Engleza. Smecheriile celor de la universitatea au fost descoperite de jurnalistii de la Newsnight cu ajutorul catelului Pete. Acestuia i-a fost creata o identitate falsa (respectiv a primit numele Pete Smith), un CV pe cat de impresionant, pe atat de fals, dar si o diploma de absolvent al unei prestigioase universitati britanice. Dupa ce si-a expediat CV-ul si a platit o taxa de inscriere in valoare de 50 de lire sterline, Pete a fost invitat sa trimita copii dupa acte si o fotografie. Jurnalistii britanici s-au executat imediat, trimitand vraful de acte false si o fotografie cu patrupedul. Chiar si asa, dupa patru zile, Pete a primit un mesaj de la AUOL, prin care era anuntat ca actele i-au fost procesate, iar el a fost inscris la masterat, in concluzie, era rugat sa achite taxa de scolarizare in valoare de 4.500 de lire sterline.

“Student constiincios”, Pete a intrebat, pe mail, care sunt cursurile pe care trebuie sa le urmeze, ce lucrari de specialitate sa citeasca si ce referate sa intocmeasca. In mod surprinzator, cei de la universitate i-au raspuns ca nenumaratele calificari obtinute pana in acel moment, precum si cei 15 ani de experienta in domeniu erau mai mult decat suficiente pentru a-i asigura fara batai de cap si pe loc diploma de masterat. Cu alte cuvinte, Pete a primit diploma care ii atesta trecerea prin respectiva institutie de invatamant, desi nici nu pusese piciorul (sau laba) prin scoala respectiva si nu citise nici macar jumatate de pagina dintr-un curs de management. Achitase, in schimb, cele 4.500 de lire sterline.

AUOL-550x234

Cazul a ajuns acum in atentia politiei britanice. Mergand pe firul apei, oamenii legii au identificat sute de persoane care au primit diplome de masterat si doctorat contra-cost, fara a face nici cel mai mic efort intelectual.