Potrivit specialistilor Dunarea este din ce in ce mai poluata cu particule de plastic, pesticide si deseuri farmaceutice. Oamenii de stiinta pun la indoiala sistemul de reciclare si legislatia Uniunii Europene in domeniul mediului, care, potrivit acestora, este unul total ineficient.

FotoŞ Ciprian Tănase
Foto: Ciprian Tănase

Dunarea, dupa ce a supravietuit zeci de ani poluarii industriale masive in perioada comunista, statutul ecologic al Dunarii s-a imbunatatit semnificativ in ultimii 25 de ani. Au aparut insa noi amenintari din partea unor noi surse de poluare pentru fluviul aflat pe primul loc in lume din punctul de vedere al numarului mare de tari strabatute.

Fluviul Dunarea se confrunta cu intensificarea poluarii cu particule de plastic, cu pesticide si deseuri farmaceutice. Dar probabil cea mai mare dificultate este depistarea surselor acestor probleme. Cel mai recent raport al Comisiei pentru Protejarea Dunarii a identificat principalele 20 de substante care polueaza Dunarea, constatand ca doar sapte sunt raportate la nivel oficial.

Una dintre noile surse de poluare sunt particulele de plastic, acestea afectand pestii si larvele, care le confunda cu mancarea. Un studiu efectuat anul trecut in Austria a descoperit ca 40 de tone de microplastice – bucati de cel mult 5 mm – sunt transportate anual de Dunare.

La acest tip de poluare se adauga si faptul ca, investitii recente in agricultura in tari riverane – precum proiectul de 500 de milioane de dolari (465 milioane euro) al producatorului de seminte Monsanto in Ungaria si Romania, risca sa amplifice presiunile de poluare in urmatorii ani. Cand substantele de fertilizare a solului ajung in Dunare, acestea pot conduce la eutrofizare (cu efectul scaderii concentratiei de oxigen), favorizand cresterea masiva a algelor si asfixierea organismelor.

Romania, una dintre cele mai sarace tari de pe parcursul Dunarii, coordoneaza un proiect paneuropean, DANUBIUS-RI. Obiectivul acestui proiect este intelegerea surselor, distributiei si impactului noilor surse de poluare, de genul microplasticelor, substantelor din agricultura si din industria farmaceutica.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta