Din ce cauza transpiram

Glandele sudoripare sunt sensibile si la alti stimuli pe care uneori nu ii banuim sau ii ignoram. Este vorba de nervozitate, anxietate si stres. Am auzit, cunoastem sau traim cazurile de transpiratie nocturna de dupa cate un cosmar, nu-i asa?

sfaturi-si-remedii-pentru-a-scapa-de-transpiratie-300x199

Nemaivorbind de situatiile tensionate de la serviciu care parca ne umplu de sudoare rece pe spate. Iata cum organismul nostru actioneaza in fiecare dintre cazurile enumerate mai sus:

  • temperatura ridicata – atunci cand mercurul din termometre urca vertiginos corpul se incalzeste, riscand sa declanseze hipertermie (supraexpunere la caldura, nu neaparat la soare). Mai intai se incalzeste pielea apoi organele interne pana la cele centrale (inima, creierul), producandu-se vasodilatatie, hipotensiune, scaderea debitului sangvin si deficit de oxigenare a creierului. Din fericire organismul reactioneaza din timp pentru ca efectele negative sa fie evitate sau minimizate. Sistemul nervos detecteaza incalzirea corpului si comanda catre glandele sudoripare secretia sau “fabricarea” de sudoare. Aceasta nu ramane in straturile inferioare ale pielii unde se afla glandele ci iese afara din piele prin pori, legatura glandelor cu exteriorul. Se produce asadar transpiratia, eliminarea lichidului fiind practic evacuarea din organism a unui exces de caldura. Se spune ca eliminarea unui strop de transpiratie a carui marime echivaleaza cu cea a unui bob de mazare duce la racirea temperaturii unui litru de sange cu jumatate de grad Celsius.
  • exercitiile fizice intense – nu mai este vorba de caldura corporala ci de o reactie a organismului la stimulul reprezentat de efortul necesar realizarii exercitiului fizic. Sudoarea bogata in apa si clorura de sodiu, banala sare, favorizeaza si eliminarea caloriilor, mai multe sau mai putine in functie de efortul depus.
  • stresul emotional (nervozitatea, anxietatea, stresul, frica, supararea) – transpiratia in acest caz este mai putin “uda”, avand mai mult un aspect uleios sau vascos, dublata de un miros specific. Rolul acestui tip de transpiratie este mai putin cunoscut, observabile fiind doar cauzele si mecanismul de producere. Transpiratia este impinsa catre exterior unde bacteriile degradeaza substanta eliminata, aceasta fiind si cauza mirosului.

Se citeste acum:

Fructele şi legumele ALCALINE te ajuta sa slabesti?!

De ce e sarata apa marilor si a oceanelor?

Stiati ca – Psoriazisul nu se vindeca

Top 5 cele mai rare culori de ochi din lume