Potrivit Dictionarului Oxford, cuvantul este un termen care „face referire sau denota circumstante in care faptele obiective sunt mai putin importante in modelarea opiniei publice decat apelul la emotie si la credinte personale.”

cuvantul_anului_2016

Dictionarul Oxford a stabilit ca termenul „post-truth”, desemnand circumstante in care faptele sunt mai putin importante decat emotia,este cuvantul anului, utilizarea sa crescand in urma votului Brexit si a asceniunii la putere a lui Donald Trump in SUA.

Post-truth a incetat sa fie un termen periferic devenind unul uzual in comentariul politic,” au exprimat reprezentantii editurii Oxford care publica Oxford Dictionaries, intr-o declaratie, observand ca utilizarea termenului a crescut cu 2000% de anul trecut.

Popularizarea retelelor de socializare ca surse de stiri si neincrederea tot mai mare in evenimentele furnizate de institutii, conceptul ‘post-truth’ si-a facut loc in limbaj de ceva timp. S-a observat cresterea utilizarii termenului in iunie 2016, in special datorita votului Brexit, si din nou in iulie, cand Donald Trump si-a asigurat nominalizarea Partidului Republican la alegerile din SUA.

Printre alte cuvinte care au candidat la cuvantul anului s-a numarat termenul britanic „Brexiteer” utilizat pentru militantii anti-UE.

„Alt-right” a ajuns pe lista scurta fiind un termen ce defineste o grupare ulta-conservatoare din SUA „caracterizata de respingerea politicilor institutionale si de utilizarea online media pentru a disemina continut controversat in mod intentionat”.

Reprezentantii Dictionarului Oxford au declarat ca cuvantul „post-truth” a devenit „coplesior” de asociat cu politica.

Prima utilizare a a cuvantului a fost intr-un eseu din anul 1992 a dramaturgului sarbo-american Steve Tesich in revista The Nation, cu referire la scandalul Irangate si Razboiul Golfului.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta