De ce nu putem stranuta cu ochii deschisi

Cand suntem raciti sau atunci cand ne ajunge putin polen pe la nas stranutam cu o viteza de 120-160 kilometri pe ora. Dar intrebarea pe care multi dintre noi o pun este urmatoarea: de ce inchidem ochii atunci cand stranutam?

1318921708_956870377_originalExista o legenda care spune ca daca nu inchizi ochii atunci cand stranuti, este posibil sa ii pierzi si asta pentru ca pot iesi din orbite. Medicul Rachael Vreemen povesteste despre un caz care a socat opinia publica din anul 1882. Specialistul spune ca a citit un articol in care se zicea ca ochii unei femei au iesit din orbite din cauza unui stranut. Chiar si asa, literatura de specialitate din zilele noastre nu vorbeste despre subiectul in cauza.

Sunt cazuri in care acest fenomen ar putea aparea – dar sunt izolate si se manifesta doar la persoanele care au varsaturi violente sau au probleme cu muschii oculari.

Atunci cand stranutam inchidem ochii pentru ca este un reflex involuntar. Trebuie spus ca putem tine ochii deschisi in timpul stranutului, dar doar daca ne ajutam de maini pentru a putea impiedica pleoapele sa se inchida.

Alti specialist cred ca acest fenomen are loc si pentru a ne feri de alergeni si de restul materiei pe care o eliminam in timpul stranutului.

error: Copyrights !!