De ce ne place să ne scărpinăm?

Un studiu publicat recent spune ca atunci cand ne scarpinam intr-un loc in care simtim o mancarime activam acelasi mecanism in creier care genereaza si sentimentul de bine pe care il avem si atunci cand suntem indragostiti sau cand ne simtim apreciati.

mancarimeIn cele doua cazuri, se genereaza mai multa activitate in striatumul si in zona mezencefalului, spun cercetatorii.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 16 subiecti, femei si barbati. Cercatatorii au folosit stimuli electrici pentru a produce o senzatie de mancarime la nivelul incheieturilor. Apoi, subiectilor li s-a spus sa se scarpine aproape de zona unde simteau mancarimea, ori la o distanta considerabila de aceasta.

Oamenii de stiinta au constatat ca atunci cand subiectii se scarpinau in apropierea incheieturii, in creier se inregistra o activitate mai intensa la nivelul stratumului si a mezencefalului.

Studiile mai vechi au indicat ca aceste doua regiuni din creier, numite „sistemul de recompensare”, sunt mai active atunci cand oamenii sunt indragostiti, cand castiga la loto sau cand au succes in planul profesional.

Astfel, cercetatorii au concluzionat ca scarpinatul in zonele unde simtim o senzatie de mancarime activeaza un sistem de recompensare din creier. Acesta produce sentimentul de confort. Autorii acestui studiu au avertizat ca stimularea in exces a sistemului de recompensare poate cauza probleme. In cazul persoanelor cu dermatita atopica s-a constatat ca simptomele s-au inrautatit.