Daca sforai, nu visezi! 14 lucruri bizare despre vise!

Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, visul este o inlantuire de imagini, de fenomene psihice si de idei care apar in constiinta omului în timpul somnului. Descoperiti impreuna cu noi, in randurile de mai jos, cateva lucruri mai putin obisnuite despre vise.

De exemplu, stiati ca:

vis

1. Ne petrecem 6 ani din durata medie de viata visand? Asta inseamna mai mult de 2100 de zile petrecute pe un alt taram.

2.  Pe vremea romanilor, visele lucide si semnificative erau supuse spre analiza si interpretare in Senat.

3.  Toti oamenii viseaza? TOTI! Doar pentru ca nu iti amintesti un vis a doua zi nu inseamna ca nu ai visat. De fapt, intr-o noapte visezi de mai multe ori.

4. Visele sunt indispensabile? Lipsa viselor poate indica o deficienta de proteine in organism sau o tulburare de personalitate.

5. In medie, visele dureaza 1-2 ore, in fiecare noapte? Mai mult, poti sa ai intre 4-7 vise pe noapte.

6. Chiar si oamenii orbi viseaza? Daca acestia vad imagini in vis, depinde de modul in care au devenit orbi, fie la nastere sau au devenit orbi mai tarziu in viata. Vederea, insa, nu e singurul simt care poate duce la visare. Sunetele, simtul tactil si mirosul devin hipersensibile pentru cei orbi si visele lor sunt bazate pe aceste simturi.

7. La 5 minute dupa terminarea visului ai uitat deja jumate din el? Dupa 10 minute, ai uitat 90%.

8. Cuvantul “vis” (dream) deriva din cuvantul englez “dreme”, care inseamna “bucurie” si “muzica”.

9. Barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati, in timp ce femeile viseaza in mod egal, atat despre alte femei, cat si barbati?

10. Din punct de vedere psihologic, cercetatorii au descoperit ca in timpul unui somn REM (rapid eye movement), barbatii au parte de erectii, iar femeile de cresterea fluxului de sange vaginal, indiferent de continutul visului?

11. Persoanele care sunt in proces de a renunta la fumat au tendinta de a avea vise mai lungi si mai intense?

12. Copiii mici nu viseaza despre ei insisi? Propria lor persoana nu apare in visele lor decat la varsta de 3-4 ani.

13. Daca  sforai, atunci nu visezi?

14. Sensul original al cuvantului “cosmar” se referea la un spirit feminin care bantuia oamenii atunci cand acestia dormeau.