Cum sa depistezi un accident vascular cerebral – AVC. Accidentul cerebral este o situatie atat de grava si adesea letala, incat cand te confrunti cu asa ceva este obligatoriu sa vina ambulanta, pana nu e prea tarziu. Numai medicul poate stabili despre ce este vorba. De multe ori insa atat implicatul cat si cei din jur stau in cumpana.

accident_vascularSimptomele accidentului vascular cerebral

Simptomele care apar in cazul unui AVC se instaleaza de obicei brusc, fara avertisment, si pot sa progreseze treptat sau dimpotriva sa se agraveze in timp. Daca sunt prezente unele din simptomele unui AVC este foarte important sa apelati de urgenta la ajutor medical pentru ca timpul este esential pentru recuperare.

Astfel printre simptomele care pot sa apara intr-un accident vascular cerebral se numara: dureri de cap severe, confuzie, ameteli, stare de amorteala, slabiciune, tulburari de mers/vorbire/intelegere/vedere/echilibru, gust anormal, greata, varsaturi, febra, convulsii, inconstienta, coma. 

Cum sa depistezi un accident vascular cerebral – AVC. Test pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral

In orice caz, nu trebuie pornit de la ideea ca aceasta boala ar fi rezervata numai persoanelor in varsta si ca acestea ar fi singurele expuse. Dimpotriva, statistica arata ca adesea unor persoane sub 40 de ani li se intampla din senin sa sufere accidentul, potrivit ziare.com.

  • Zambetul

Pacientul trebuie rugat sau provocat sa zambeasca. Daca nu poate zambi cu ambele colturi ale gurii sau daca zambetul are un aspect asimetric, este foarte probabil ca a intervenit accidentul cerebral si nu este deloc timp de pierdut.

  • Vorbirea

De asemenea, pacientul poate fi provocat sau rugat sa pronunte o fraza foarte simpla. De exemplu, „afara este vreme frumoasa” sau „in curand se va face noapte”. Adesea, persoana afectata cerebral nu este capabila sa duca fraza pana la sfarsit, de obicei uitand-o dupa ce a pronuntat 1-2 cuvinte sau impleticindu-si limba.

Cum pot reduce femeile riscul de accident vascular cerebral

  • Miscare simultana

De obicei, cel afectat nu poate misca simultan si simetric doua parti ale corpului. De exemplu, daca i se cere sa ridice in sus cele doua brate, nu va reusi. Va ridica numai unul, eventual mimand o miscare si cu celalat.

  • Proba cu limba

De cele mai multe ori, persoana afectata de un asemenea accident nu mai este stapana pe limba din gura. Daca i se cere sa scoata limba, aceasta va apare schimonosita, strambata sau chiar rasucita. Este un indiciu aproape sigur al unui accident vascular cerebral.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta