Cum credeti ca ar arata lumea fara aditivi alimentari?

In supermarketuri, majoritatea produselor pe care le gasim pe rafturi contin aditivi alimentari. Cam toata lumea condamna folosirea E-urilor, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca acestea sunt si benefice. Aditivii alimentari ajuta la pastrarea bunatatilor din magazine, dar si la intensificarea aromei, culorii si aspectului.

fast_foodDar cum ar fi „lumea” fara E-uri? Produsele de pe mesele noastre s-ar altera rapid sau mai rau de atat… nu ar exista. In plus, bananele sau ananasul ar fi imposibil sa le consumam fara aceste substante. Sa nu uitam ca legumele, fructele, branzaturile sau alte alimente mai mult sau mai putin sofisticate strabat mii de kilometri pana a ajunge in farfuriile noastre. Expertii spun ca, fara E-uri, numarul oamenilor care mor de foame s-ar tripla.

aditivi alimentari

Dupa cum stim cu totii, spre exemplu in Romania, foarte putini tarani mai au posiblitatea de a lucra pamantul si aproape nimeni nu se mai ocupa de cresterea pasarilor, ovinelor sau bovinelor. In ziua de astazi, prea putini oameni se mai bucura de o alimentatie “curata”.

cat-zahar-contineSpecialistii ne recomanda sa citim etichetele… “printre randuri”. Chiar daca pe produs scrie: “Contine putin zahar”, trebuie sa tinem cont de faptul ca alimentul CONTINE zahar… ramane de vazut ce inseamna “putin”.  “Fara indulcitori artificiali” inseamna ca produsul are zahar. Asadar, trebuie sa fim atenti la toate etichetele. Multi considera ca o alternativa perfecta este reprezentata de fructe si legume. Sa nu ne lasam pacaliti de faptul ca nu au etichete… Si lor li se injecteaza substante mai mult sau mai putin novice pentru a fi cat mai placute ochiului.

fructeIn concluzie, intr-o lume ideala aditivii nu ar trebui sa existe. Cum ar putea sa se intample asta? Doar daca resursele ar fi inepuizabile sau daca nu ne-am apropia de o populatie de sapte miliarde de oameni. Fara E-uri, hrana ar fi livrata in cantitati mici si la preturi extrem de mari. In caz contrar, alimentele s-ar strica, iar de pierderile financiare… ce sa mai discutam. In plus, fara aditivi alimentari, nu ne-am putea bucura de o gama larga de produse care astazi ne incanta apetitul. Dar daca exista si parti mai putin bune! Sa nu uitam ca multi dintre acestia provoaca boli, cum ar fi astm, alergii sau intoxicatii.