Oamenii de ştiinţă italieni şi britanici sunt aproape siguri că au descoperit cum arăta celebrul faraon Tutankhamon, cel a cărui mască mortuară creează o iluzie de frumuseţe şi putere.

STV_TUT_ full_body_0150.jpg

După ce au analizat mai bine de 2000 de radiografii computerizate şi au întocmit analize genetice, savanţii au ajuns la concluzia că Tutankhamon, ai cărui părinţi erau frate şi soră, avea coloana strâmbă, dinţii  ieşit în afară şi  malformaţii ale picioarelor.

Din câte se pare, celui de-al doilea deget de la piciorul drept al faraonului îi lipsea osul mijlociu, fiind astfel mai scurt, iar laba piciorului stâng era îndoită înspre interior, faraonul călcând pe gleznă, nu pe talpă. Această afecțiune a piciorului necesita încălțăminte special fabricată. Cu ajutorul unor curelușe din piele, piciorul faraonului era menținut în poziția corectă, pentru ca acesta să nu se deplaseze târându-și piciorul bolnav. Din pricina problemelor pe care le avea cu picioarele,Tutankhamon era nevoit să se deplaseze cu ajutorul bastonului, lucru confirmat de faptul că în mormântul lui  au fost găsite peste 130 de toiege.

Din ce cauză era bietul Tutankhamon atât de lovit de soartă şi a murit la doar 18 ani? Teoriile de până acum susţineau ideea unui asasinat sau a unui accident cu un car de luptă.  După ultimele analize, oamenii de ştiinţă sunt înclinaţi să creadă că altul ar fi motivul afecţiunilor de care suferea faraonul, afecţiuni care i-ar fi  grăbit moartea.

STV_TUT_ head_0400.jpg

Potrivit celor mai recente teorii, Tutankhamon  suferea de o boală congenitală, care ar fi fost determinată de obiceiul rudelor sale de a se căsători între ele. De exemplu, părinţii faraonului erau frate şi soră.

Cum, pe vremea aceea, nu se considera incens relaţia dintre fraţi, iar oamenii habar nu aveau despre implicaţiile pe care le aveau astfel de legături asupra stării de sănătate a urmaşilor, nimeni nu s-a împotrivit relaţiei.

„Mulţi dintre predecesorii lui Tutankhamon au murit la vârste înaintate. Numai cei din linia genetică foarte apropiată lui au decedat devreme, mai devreme cu fiecare generaţie”, a explicat Hutan Ashrafian, lector la Imperial College London, care susţine că unele  dintre rudele faraonului sufereau de afecţiuni care  pot fi explicate prin dezechilibre hormonale. Acesta ar fi motivul pentru care Tutankhamon era atât de bolnav şi a murit la doar 18 ani.
tutankhamon

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Bizar Stiinta