cristal_reface_singur

Oamenii de stiinta au realizat un cristal care se reface singur, fara nicio interventie chimica sau biologica, ce se bazeaza pe propria sa structura moleculara si contactul fizic pentru a se reface, proces similar cu cel al organismului in cazul taieturilor la nivelul pielii. Dupa 24 de ore de cand a fost spart, cristalul era din nou intreg.

Denumiti polimeri de auto-vindecare, acestia au fost subiectul cercetarilor oamenilor de stiinta de mai bine de 10 ani, dar pana acum fenomenul a putut fi observat doar in materiale moi precum cauciucul sau plasticul.

Cristalul de culoare galben deschis, avand marimea unei unghii de bebelus si o grosime de 5 milimetri, au fost realizate in laborator de catre Patrick Commins din cadrul NYU Abu Dhabi.

El a sustine ca lucrul cu cristale disulfurice dipiridamole tiurame a fost inspirat de relatia dintre atomii de sulf si polimeri moi, care tind sa curga catre atomii de sulf si sa se lipeasca de ei cu usurinta, rezultand auto-repararea. Cercetatorul a decis ca doreste sa testeze aceeasi legatura si in cazul cristalelor.

Omul de stiinta a ajuns la concluzia ca, atunci cand un cristal se rupe, toti sulfurii incep sa se miste, iar atunci cand sunt presati, isi refac legaturile si se vindeca.

Bucata de cristal a fost sparta de catre un aparat special, care are capacitatea de rupe obiectelle de dimensiuni  mici in bucati definite. Cele doua parti ale cristalului au fost puse in contact una cu cealalta la temperatura camerei.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta