Cinci lucruri inventate de femei care au schimbat lumea

Geniul creator apartine deopotriva si femeilor, nu numai barbatilor. Desi, in afara de Marie Curie, toti marii inventatori sunt barbate, iata insa 5 femei despre care nu stiati nimic pana astazi.

cinic_inventii_femei_schimbat_lumea

  1. Setul de cuburi cu literele alfabetului pentru copii – Adeline Dutton Train Whitney (1824 – 1906)

Adeline a scris peste 20 de carti pentru fete. Era adepta valorilor conservatoare. In intimitate, se opunea sufragetelor. Desi traditionalista, Adeline avea imaginatie. Si-a pus-o in slujba familiei si copiilor.

  1. Testul Apgar – Virginia Apgar (1909 – 1974)

Medic antestezist in obstetrica si ginecologie, Virginia Apgar a inventat Testul Apgar. Imediat dupa nastere, chiar in primele 60 de secunde dupa expulzie, in sala de travaliu, se face o apreciere a starii de sanatate a nou-nascutului, prin aprecierea functiilor vitale si a capacitatii de adaptare la conditiile din mediul extrauterin. Simultan cu acordarea primelor ingrijiri, medicul neonatolog va nota starea clinica si comportamentul nou-nascutului, cuantificand functiile vitale cu ajutorul scorului sau indicelui Apgar.

  1. Fursecurile cu fulgi de ciocolata – Ruth Wakefield (1903 – 1977)

Fiica de medic dietetician, cu imaginatie genetic modelata pentru bucate inovatoare. Alaturi de sotul ei si-a cumparat un han la margine de drum. Acolo, in bucataria magica, a amestecat ciocolata Nestle in fursecurile de faina alba. Ruth a presarat ciocolata in fursecuri pentru prima data in istorie cum o zana presata praf magic peste lume.

  1. Ferastraul circular – Tabitha Babbitt (1779 – in jur de 1853)

Atunci cand cineva se gandeste la constructii si prelucrarea lemnului, isi imagineaza barbati cu ciocane zdravene si ferastraie, care transpira in soarele fierbinte. La inceputul anilor 1800, era nevoie de doi oameni pentru a pune in miscare un ferastrau. O femeie – fara muschi, ci cu minte – a facut procesul mai simplu. Tabita Babbitt a creat ferastraul circular in 1813.

  1. Iesirea de incendiu – Anna Connelly (1858 – 1943)

Anna ne-a scapat de incendii. Ea a patentat evacuarea exterioara in caz de incendiu pentru cladirile cu mai multe etaje, care a fost de fapt un pod de evacuare in caz incendiu, inconjurat de o balustrada cu deschideri la capete. Podul a permis evacuare in conditii de siguranta dintre o cladire si alta in timpul unui incendiu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.