Din analiza telefonului personal specialistii pot afla alimentele pe care le consumi, medicamentele pe care le iei sau produsele de infrumusetare pe care le utilizeazi, informatii care permit alcatuirea de profile in special in cazul anchetelor penale.

MR: A; B; C; D; E; F; G; H; I; J; K; M; N; O, PR: N/A | date created: 2007:04:16

Oamenii de stiinta americani de la Universitatea San Diego, California, au putut reconstitui modul de viata al unui numar de 39 de participanti la studiu, prelevand esantioane de molecule de pe telefoanele lor mobile.

Prin analiza moleculele lasate pe telefonul lor mobil, cercetatorii au putut identifica daca era vorba despre o femeie, daca si ce produse cosmetice utilizeaza, isi vopseste parul, bea cafea, prefera berea sau vinul, iubeste alimentele condimentate, este tratata pentru depresie, poarta ochelari de soare, foloseste insecticid in locuinta si din acest motiv petrece mult timp in afara casei.

Oamenii de stiinta au realizat recoltari din patru locuri de pe telefoanele mobile si din opt puncte de pe mana dreapta a participantilor, obtinand in total aproape 500 de esantioane. Cercetatorii au utilizat apoi o tehnica asa-numita de spectrometrie de masa pentru a detecta molecule plecand de la aceste esantioane si au identificat cat de multe posibil, comparandu-le cu o ampla baza de date de referinta.

Pentru o identificare mai precisa sunt necesare mai multe molecule de referinta in banca de date, precum cele care se afla in alimentele cele mai consumate, textilele hainelor, covoare, vopseaua folosita la zugravirea peretilor sau alte lucruri cu care oamenii intra in contact, a precizat el.

Pe langa intocmirea de profile pentru anchetele penale, aceasta tehnica ar putea fi utilizata intre altele pentru controlul de securitate in aeroporturi si pentru studii privind poluarea mediului.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Stiinta