Apa de mare poate sa te innebuneasca?!

Poate intradevar apa de mare sa te innebuneasca daca o bei, si de ce nu este apa de mare buna de baut?

Manualul Amiralitatii de Navigatie publicat de catre Marina Roiala Britanica din anul 1964 precizeaza ca apa de mare este otravitoare. Dupa manual “numeroase vieti au fost pierdute din aceasta cauza in timpul ultimului razboi. Nebunie si moarte urmeaza imediat dupa ingestia de apa de mare.”

apa de mareAdevarul este ca a bea o cantitate mica de apa de mare curata nu iti va face nici un rau, atata timp cat bei si o cantitate destula de apa dulce pentru a-ti ajuta corpul sa elimine clorura de sodiu.

Cu toate acestea daca bei apa de mare doar in scopul hidratarii, atunci vei fi sigur in probleme. Daca continui sa bei doar apa de mare fara alte lichide, nivelul de sodiu din corpul tau va creste atingand nivelele toxice, apa va fi exclusa din celulele corpului tau iar sistemul tau nervos se va prabusi. In acest moment vei experimenta convulsii, leziuni ale creierului si in ultima instanta inima si rinichi nu isi vor mai indeplini functiile.

A bea apa de mare are drept rezultat o si mai mare senzatie de sete deoarece corpul tau utilizeaza mai multa apa decat primeste sa elimine sarea. Cat vei fi constient vei experimenta o sete ingrozitoare, vei fi in delir, confuzie si o frica coplesitoare ca vei muri, ceea ce este justificata. Nebun sau nu, mai mult ca sigur ca rational este ultimul lucru care vei fi.

Mai multi aventurieri au raportat faptul ca au baut fara efecte secundare un amestec de apa de mare cu apa dulce. Exploratorul norvegian Thor Heyerdahl, in cadrul expeditiei sale peste Oceanu Pacific din anul 1947, a baut un amestec de 40 de procente de apa de mare cu 60 de procente de apa dulce fara probleme.

Cu toate aceste exemple, problema este inca controversata iar regulile maritime inca precizeaza sa se evite bautul apei de mare cu orice cost.