Oamenii de stiinta au identificat degradarile genetice grave produse de fumat asupra organelor din corpul uman si au aflat ca fumatul provoaca mutatii ale ADN-ului.

fumat_pachet_adn_mutatii_cancer

Specialistii americani din cadrul Laboratorului  National Los Alamos  au descoperit ca fumatul provoaca 150 de mutatii in plus in fiecare celula din plamani, in decursul unui an, al unei persoane care a fumat un pachet de tigari pe zi.

Cele mai multe mutatii au fost descoperite in cazul cancerului de plamani, insa si tumori din alte parti ale corpului contineau mutatii asociate fumatului, fapt ce explica modul in care fumatul provoaca numeroase forme de cancer.

In fiecare an 6 milioane de oamenii isi pierd viata din cauza fumatului. Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, in acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, insa pana acum nimeni nu cunostea mecanismul prin care tutunul provoaca aceste tipuri de cancer.

Cancerul este provocat de mutatiile celulelor de ADN. Oamenii de stiinta au analizat 5.000 de tumori comparand cancerul fumatorilor cu cel al nefumatorilor. Acestia au descoperit mutatii specifice in ADN-ul fumatorilor si au calculat numarul mutatiilor descoperit in diferitele forme de cancer.

Nu numai plamanii sunt afectati de fumat. La nivelul  laringelui apar 97 de mutatii in fiecare celula, 39 de mutatii in fiecare celula din faringe, 23 de mutatii in celulele din gura, 18 mutatii in vezica urinara si 6 mutatii in celulele din ficat in fiecare an.

Categories: Sanatate