Buna Vestire, obiceiuri si traditii! – 25 Martie

25 martie, credinciosii ordotocsi praznuiesc Buna Vestire sau Blagovestenia, zi in care, cei care tin Postul Mare au dezlegare la peste. In aceasta zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Cei mai multi crestini tin aceasta sarbatoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, cu noua luni inainte de Craciun, cand este sarbatorita nasterea lui Iisus. Evanghelia dupa Luca 1:26:9 spune ca Buna Vestire a avut loc “in a sasea luna” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezatorul.

In traditia ortodoxa se spune ca Buna Vestire a avut loc in Nazaret, in biserica ortodoxa greceasca a Bunei Vestiri, in timp ce traditia catolica sustine ca locul Blagovesteniei este in Bazilica bunei Vestiri.

Buna Vestire, obiceiuri si traditii

Buna Vestire, obiceiuri si traditii

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire!

In Apuseni, radacina pomilor este stropita cu tuica, iar radacinile vitei de vie cu vin, pentru rod bogat, si se afuma cu canepa si tamaie pomii fructiferi, pentru alungarea daunatorilor. In aceasta zi de Buna Vestire se spune ca vin randunelele si incepe cucul sa cante, pana de Sfantul Petru, dupa care se zice ca se ineaca cu orz sau cu boabe de cirese, si se transforma in uliu. Si uliu va fi pana anul urmator, cand isi va recapata din nou glasul de Buna Vestire. De asemenea, in unele parti, oamenii numara de cate ori a cantat cucul pentru a sti cati ani mai au de trait.

De asemenea, sunt zone in tara unde fetele de maritat si baietii de insurat intreaba cucul cand se vor casatori. “Cucule voinicule/cati ani imi vei da/pana m-oi insura (marita)?”. Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte sa cante cucul, inseamna ca va mai astepta un an, iar daca nu, cel mai probabil nunta are loc chiar in anul respectiv. Si, tot un obicei din popor, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, se taie si se pune in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

In alte zone, se face foc in curte, in fata usii, iar pe langa foc sunt puse apa, sare si paine, care apoi sunt date de pomana, iar in alte parti, potrivit traditiei, se pun pe prag paine si sare ca sa aiba ce manca ingerii.

Gospodinele nu pastreaza ouale facute in ziua de Buna Vestire si nu le vor pune sub closca pentru ca nu vor iesi pui sanatosi, cel putin asa spune datina.

Totodata, se crede ca daca cineva se cearta de Buna Vestire, se va certa tot anul.
Credit: http://www.enational.ro/utile/calendar-ortodox/buna-vestire-obiceiuri-si-traditii-de-blagovestenie-s-ar-putea-implini-dorintele-387366.html/

error: Copyrights !!