Localizarea crapului pe perioada primaverii si toamnei tarzii este vitala datorita faptului ca odata cu racirea apei, migreaza catre zonele adanci, cu gropi si pe alocuri namol, zone in care temperatura apei este usor mai ridicata. Daca printr-o nefericita intamplare alegi un loc care vara ti-a dat multe rezultate, in mod cert ‘blank’ va fi cuvantul de ordine al acelei partide. Cum zonele de hranire se restrang in anotimpurile reci, crapul deplasandu-se din ce in ce mai putin pentru a consuma necesitatile digestive, semnele ce indica prezenta lui se vor rari si ele dramatic. Devine astfel capitala stiinta de a il gasi, de a pescui chiar pe marginea locurilor de iernat, de hibernare…
Totusi, exista multe semne ce pot spori sansele de localizare, ariile confortabile pentru ciprinide fiind in directa concordanta cu geografia lacului si conditiile climaterice.
Tehnici si sfaturi pentru localizarea crapului in ape si perioadele reci
Tehnici si sfaturi pentru localizarea crapului in ape si perioadele reci (primavara si toamna)

In momentul in care se lasa frigul, prioritatea crapului devine temperatura apei. Din acest motiv, majoritatea crapilor migreaza catre ape adanci sau zone cu adapost. Evident si hrana se remarca a fi o prioritate dar miscandu-se mai putin, consuma mai putina energie si in concluzie senzatia de hranire apare mai greu. In realitate, daca reusiti sa localizati o zona cu sursa de hrana naturala, caldura periodica de la soare, aveti in fata un loc ideal de pescuit.

Vanturi calde
Majoritatea pescarilor de crap stiu ca pestele pe care il vaneaza merge de obicei dupa vant. Totusi exceptie face cazul vanturilor reci(N, NE), a crivatului in cazul tarii noastre. Altfel spus, in cazul in care aveti de-a face cu un vant rece, in mod cert crapul il veti gasi la adapost de acesta.
Daca pe timpul zilei remarcati un vant usor, caldut (S, SV), este posibil sa gasiti ceea ce cautati aprope de malul spre care bate vantul.

Ape mici
Atunci cand razele cu dinti incalzesc malurile, mutati atentia catre zonele linistite si izolate, cu apa mica si calma, incalzite direct de catre soare. Aceste zone se reactioneaza rapid, temperatura apei fiind superioara celei generale a lacului.

Zone cu sursa naturala de hrana
Desi diminuata substantial pe timpul iernii, hrana naturala exista, crapii vizitand destul de des aceste zone. Zonele cu praguri namoloase incalzite de soare retin multe micro-organisme si sunt o buna zona de incercat. Un popup, snowman sau un rig cu un boilies de dimensiune mica sunt ideale pentru o astfel de locatie.

Praguri de stuf, stepi
Pragurile de stuf scufundate, stepii, sunt perfecte pentru crap pe timpul iernii. Hibernarea aduce cu ea o lipsa de vigilenta, crapii simtindu-se siguri printre resturile de stuf de pe substrat. In plus, hrana naturala este posibil sa abunde in astfel de zone, efortul depus pentru a se hrani fiind unul minimal.

Insule
Pot fi un adevarat magnet pentru crap pe timpul iernii. Datorita conturului, temperatura poate varia rapid, caldura fiind mult mai usor absorbita. In plus, diferentele de adancime din jurul unei insule se succed mult mai rapid, efortul depus in traseul hrana-adapost fiind relativ mic pentru crap.

Adancime, gropi, izvoare
In mijlocul iernii, cand termometrul coboara sub zero grade, temperatura medie a apei scade pana la 1-3 grade.  Daca zona in care pescuiti prezinta gropi, cel mai posibil temperatura apei in astfel de locatii va fi net superioara celei medii, 6 grade fiind des intalnite, transformand zona in locatia de hibernarea ideala.
In plus, daca lacul prezinta izvoare naturale, apa provenita din acestea va fi mult mai calda… devenind locul perfect de iernat pentru crap.

Concluzie
Daca lacul este adanc, crapii vor sta in zonele cele mai adapostite, in gropi, cu praguri de namol ce retin caldura si cresc temperatura apei. In cazul in care adancimea apei este medie, ca in multe lacuri de ses din Romania, cel mai probabil ii veti gasi adapostiti in zone cu structuri, stepi si namol.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Pescuit