Permis pescuit 2017

In articolul de mai jos veti regasi informatii relevante despre obtinere permis pescuit 2017. Intrucat foarte multi pescari deja au ajuns la pescuit si vor sa mai iasa in continuare in urmatoarele zile, am preferat sa publicam si informatiile cu caracter provizoriu, urmand ca articolul sa fie completat pe masura ce vor fi publicate in M.O. si anuntate la ANPA si eventualele modificari procedurale.

Asadar, in acest moment (4 ianuarie), si pana la data de 11 ianuarie 2017 , atunci cand urmeaza sa fie promulgata legea eliminarii taxelor, pentru practicarea legala a pescuitului sportiv, singurele optiuni sunt:

A. Pentru pescarii ce poseda cardul ANPA

  • sa achite taxa de 30 de lei /10 lei (dupa caz) la trezorerie.
  • sa vizeze permisul la o asociatie de pescari sportivi sau la ANPA.
    Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate in anul 2016.”

B. Pentru pescarii ce nu poseda cardul ANPA:

  • sa achite taxa de 30 de lei/10 lei.
  • sa se inscrie la o asociatie de pescari sportivi din lista furnizata de ANPA
  • sa vizez cu stampila aplicata pe aceasta chitanta, la asociatii sau la ANPA.
    Atentie insa, din discutiile cu prietenii nostri din asociatiile de pescuit reiese faptul ca ANPA nu le-a pus la dispozitie acestora carduri, nu accepta stampila acestora pe chitante si inca nu le vizeaza. Ne regasim temporar intr-o zituatie de vid legislativ, care frizeaza absurdul. Pescarilor care nu au avut permis pana acum , nu li se elibereaza permise de pescuit pentru 2017, asadar pot pescui doar cei care au avut permis anul trecut. Aceasta situatie este mai departe preluata ca atare de politia de frontiera care nu elibereaza PG-uri decat pe baza permisului din 2016… O adresa noua, online pentru avizarea activitatilor de pescuit in zona de frontiera este aceasta.

Daca va aflati in situatia B, sfatul nostru este sa sunati la ANPA si sa va cereti dreptul, poate astfel se vor grabi putin lucrurile in sensul ca ANPA sa permita asociatiilor sa inscrie noi membri si acestia pe baza chitantei si a stampilei asociatiilor sa poata pescui in apele naturale (aceste documente sa inlocuiasca permisul de pescuit, temporar), pana la emiterea de noi carduri de catre ANPA.

Dl Dan (dcd), unul dintre cititorii nostri completeaza si detaliaza urmatoarele:

” Dacă nu ai permis ANPA eliberat sau vizat (cele mai vechi din plastic) pe anul 2016, nu poţi pescui decît în bălţi private. Dacă te înscrii la o asociaţie în acest moment, ăia nu-ţi vor da decît carnetul de membru, plătind taxele pe care le consideră ei, unele justificate, altele nu. Acelaşi lucru este valabil şi pentru pescuitul pe Dunăre; Poliţia de Frontieră nu-ţi eliberează PG-ul dacă nu ai documentul/permisul ANPA eliberat/vizat pe anul trecut.
ANPA trebuia de cel puţi o lună să aibă o soluţie în acest sens (cum va elibera permisele de pescuit începînd cu anul 2017), soluţie “cu bătaie” de cel puţin un an.

Deoarece Legea nr. 1/2017 (cea care a abrogat taxele de pescuit) şi care completează OUG85/2016 face referire expres la faptul că DOAR ANPA Emite Permisele De Pescuit eliberîndu-le/distribuindu-le ea direct, sau prin interpuşi/intermediari/asociaţii, ANPA putea şi poate gîndi un model de permis din carton, colorat sau necolorat (acum nu mai contează deoarece nu se mai plătesc taxe de eliberare), permis valabil să zicem pe 4 ani. Faţa permisului ar putea respecta formatul celui eliberat în 2016, iar pe verso un tabel cu rubrici pentru vizele anuale. Dacă măsuraţi lungimea ştampilei aplicate de inspectorul ANPA pe o chitanţă de la Trezorerie de anul trecut, veţi constata că aceasta nu are mai mult de 30 mm, suficientă deci ca dimensiunea acesteia să încapă în tabelul de pe spatele permisului.

Problema ar fi, deoarece nimic nu este gratuit pe lumea asta, cît ar costa „cartonul” şi dacă acesta ar respecta prevederile Legii nr.1/2017.
A. După cum văd eu, răspunsurile la această întrebare ar fi:
1) Un carton nu ar putea costa mai mult de 4-5 lei;
2) Da, plătind cartonul practic decontezi cheltuielile pe care le face ANPA tipărindu-l. Dacă vă uitaţi la modul cum sunt înmatriculate/radiate auto unde de asemenea s-au scos anumite taxe, „tipizatul/formularul/hîrtia” de „Cerere de radiere auto” îl plăteşti în altă parte, fie că-l cumperi de-a gata xeroxat, fie că ţi-l bate la maşina de scris o dactilografă „de la tutungeria” din „colţ”.
B. Cum văd eu rezolvarea acestei „harababuri şi îmbîrligături” de care doar ANPA este vinovată?
1. Toate permisele de pescuit, precum şi vizele aferente acestora, fie că eşti afiliat sau nu, să fie emise NUMAI DE ANPA, eliminînd asociaţiile din acest „ciclu”.

Argumente:
1.1. ANPA ar avea o evidenţă strictă a pescarilor sportivi;
1.2. Nu s-ar încălca principiul constituţional al liberei asocieri;
1.3. Asociaţiile care au cîştigat/cîştigă concesiunea/arenda pe apele publice, ar fi interesate să aplice măsuri de populare, pază şi control pe apele pe care le-au închiriat astfel încît să vină cu oferte tentante şi cu preţuri mici, pentru membri şi nemembri, altfel nu ar avea de unde plăti către ANPA concesiunea/chiria/arenda;
1.4. Asociaţiile ar trebui să marcheze apele cu panouri unde să fie înscrise atribuţiile, regulamentele şi taxele de pescuit pe zi/săptămînă/lună…precum şi modul cum, eventual unde pot fi plătite acestea (online, peco, cluburi sportive…). Vezi Art. 8 din Ordinul Ministrului Agriculturii: http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/2011/05/Ordin%20pescuit%20recreativ_sportiv.pdf ,
care din păcate a fost abrogat.

1.5. Pentru acordarea vizei permisului de pescuit ulterior anului eliberării, ANPA ar putea condiţiona acordarea acesteia dacă pescarul nu completează şi înaintează acel „vestit TAC” , de fapt fişa cu capturile pescarului pe anul precedent. Acest TAC (această fişă) ar putea fi un formular tipizat ANPA, în care unele răspunsuri să fie marcate printr-un singur „x” şi care să răspundă în mare (poate fi amendat cu propuneri ulterioare) următoarelor probleme:
1.5.1. Data şi locul partidei de pescuit;
1.5.2. Speciile, dimensiunile, numărul şi cantitatea prinsă la sfîrşitul partidei (ora „x”);
1.5.3. Starea apei : tulbure, clară,(poluată: cu PET-uri, balastiere…)
1.5.4. Număr de pescari observaţi în zonă;
1.5.5. Activităţi de braconaj (plase, ecrane…) şi eventuale măsuri de raportare la 112 a acestora
1.5.6. Controale efectuate de asociaţii, Poliţie, Jandarmerie…pe timpul partidei.
…”so on, so on” (şi-aşa mai departe).

C. ANPA trebuie să revină din punct de vedere al eligibilităţii ofertelor de concesionare pentru asociaţiile de pescari, ca punct decisiv, la tariful de o zi/săptămînă/lună…de pescuit. Nu este posibil ca o asociaţie (exemplu Sibiu) de pescuit, să practice pentru membri 50 + 70 = 120 lei, iar pentru nemembri, sau membrii altor asociaţii, tarife de 100 Euro/An (aprox 450 lei). ”

Obtinere permis pescuit 2017

Update 13 Februarie 2017: Citam de pe site-ul ANPA: ” Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate in anul 2016.”

Decizia 54/24.02.2017 privind prelungirea valabilităţii pentru anul 2017 a permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate în anul 2016 în habitatele piscicole naturale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi a zonelor de pescuit recreativ contractate de asociaţiile de pescari recreativi.

Update 8 ianuarie 2017 :

De la asociatiile de pescari cu care mentinem legatura am aflat ca pentru obtinere permis pescuit 2017 abia dupa 1 februarie spera ca vom avea un raspuns mai simplu si mai clar la intrebarea cum poate fio obtinut. Pana atunci singura optiune este sa platesti 30/10 lei taxa la trezorerie +inscriere intr-o asociatie (care iti ia taxa de membru)… Regasiti actele si pasii aici: http://feedershop.ro/Blog/permise/ cu mentiunea ca ANPA nu elibereaza ei permisul.

Update 6 ianuarie :

Legea eliminarii taxelor a fost promulgata astazi de presedinte. Se asteapta publicarea in MO, si actualizarea normele de aplicare. In principiu, nu mai este nevoie de achitarea taxei pentru permis pescuit 2017 la trezorerie.

Update 7 Ianuarie 2017:

„”Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 6 ianuarie 2017
Art. X
Alineatul (1) al articolului 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:


„Art. 23
(1) Prin pescuit recreativ/sportiv se intelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, in scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal emis de catre administratorul resurselor acvatice vii si eliberat de acesta sau de asociatiile de pescari sportivi, dupa caz, fara perceperea de taxe si tarife.”
Adresele pentru filialele ANPA, diferentele intre taxe si alte detalii relevante le regasiti in articolul despre pasii necesari pentru obtinere permis pescuit de aici.

In lista provizorie cu asociatiile veti regasi si adresele acestor asociatii in diferite localitati/judete.

Dupa promulgarea legii si publicarea acesteia in M.O. , daca nu apar modificari, deciziile care vor fi luate si procedura de eliberare pentru permis pescuit 2017 vor fi publicate / aduse la zi in acest articol.

Pentru informatii legate de obtinerea PG-ului (avizul de frontiera pentru pescuit in zona de granita), adrese de e-mail ale politiei de frontiera, precum si modele de cerere, va invit sa le regasiti intr-un alt articol pe care il puteti citi dand click aici.

Pe site-ul ANPA este de asemenea publicata aceasta lista (dati click) cu „SITUAȚIA CONTRACTELOR PESCUIT R/S provizorie„, care cuprinde AJVPS-urile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.