De aveti drum prin Azerbaidjan, al carui nume inseamna „Tara Focurilor”, nu uitati sa va opriti la Yanar Dag, muntele care arde zi si noapte.

800px-Yanar_Dagh

Aflat in peninsula Abshren, la 25 de kilometri de capitala tarii, Baku, Yanar Dag este, de fapt, o colina 116 metri inaltime, aflata pe o punga de gaze naturale, responsabile pentru zidul de foc, lung de 10 metri, care arde neincetat. Flacarile saltarete ajung si la 3 metri inaltime, ceea ce face ca spectacolul ca fie impresionant, mai ales noaptea. Din acest motiv, in zona au fost montate banci si s-au deschis tot soiul de ceainarii. Nici nu se insereaza bine, car sunt luate cu asalt de turisti care vor sa priveasca in tihna „Muntele care arde”.

800px-Yanar_Dag_-_Flaming_Hillside_1

Singurul inconvenient ar fi ca in jurul lui Yanar Dag miroase a gaz. Turistii, insa, nu se plang. Spectacolul este mult prea frumos. Cand vantul bate cu putere, iar flacarile capata forme dintre cele mai ciudate, turistii sunt parca si mai incantati.

799px-Yanardag

Limbi de foc rasar, de asemenea, si din cateva raulete din jurul culinei. Acestea au fost botezare Yanar Bulaq, adica Raurile care ard. Potrivit cercetatorilor, apa lor este plina sulf, asa ca doar par inofensive si nu e nevoie decat de un chibrit aprins pentru a avea o flacara de toata frumusetea. Localnicii, insa, nu se tem de Raurile care ard. Multi dintre ei se scalda linistiti in apele lui Yanar Bulag, despre care spun ca ii ajuta sa scape de boli (afectiuni ale aparatului locomotor, respirator, dar si ginecologice). La aproape 200 de metri de „Munte” se afla si un vulcan activ care secrete o combinatie de namal si apa sulfuroasa, cu proprietati curative.

10801174

yanar bulag

Categories: Calatorii Natura