Un pic de geografie! 6 lucruri mai putin stiute despre planeta pe care traim!

1. Cele mai mari orase din lume

Daca va intrebati care sunt cele mai mari orase din lume, ei bine, raspunsul nu este nici New York, nici Tokyo si nici vreo alta metropola care va vine acum in mine. Ca suprafata, cel mare oras din lume este Hulunbuir, din Mongolia Interioara. Ca populatie, cel mai mare oras este Shanghai, cu17,8 milioane de locuitori trecuti in acte.

 

Shanghai_pudong_skyline

 

2. Temperaturi extreme

Cea mai ridicata temperatura de pe Pamant s-a inregistrat in El Aziza, Libia, unde statiile meteo au inregistrat 57,77 ° Celsius . Cea mai scazuta temperatura a fost de –89.2 ° Celsius si s-a inregistrat la Vostok, statia rusa de cercetare antarctica.

 

desert

 

3. Cele mai scurte nume geografice

Cel mai scurt nume din lume consta intr-o singura litera:Å sau B. Exista mai multe sate care poarta numele Å in Norvegia ( Å inseamna rau), iar B este un sat din Ohio.

a

 

4. Cel mai lung nume din lume

Potrivit Cartii Recordurilor ( Guinness Book of Records), cel mai lung nume geografic din lume are 85 de litere una dupa alta si apartine unui deal din Noua Zeelanda. Dupa cum va dati seama, respectivul nume este greu de silabisit, dar de retinut: “Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu”. Exista insa si un alt loc, din Thailanda, al carui nume este format din 163 de litere, dar acesta nu a fost luat in calcul de Guinness Book intrucat este un nume compus.

cel mai lung

 

5.  Cel mai mare lant muntos

Anzii sunt cel mai lung lant muntos din lume. Ei se intind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina si Chile. Sunt alcatuiti de fapt din doua sau mai multe lanturi paralele in unele regiuni ca de exemplu în Peru, Bolivia, nordul Chile si Argentinei, unde intre lanturile muntoase sunt distante mari, delimitand între lanturi podisul Altiplano, cu lacul Titicaca.  Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicala latitudine nordica (ca. 10° Nord) si pana in afara zonelor tropicale latitudine sudică (ca. 55° Sud). In partea sudică si in Ecuador lațimea lor atinge 200 km, in schimb intre  Arica (Chile) si Santa CRuz de Sierra (Bolivia) ating pe directia est-vest lățimea de peste 600 km.

 

anzii

 

6. Cea mai adanca sapatura

Cea mai adanca gaura de foraj din lume este Kola, din Rusia, si a rezultat in urma unei sapaturi stiintifice ( se dorea sa se sape cat mai adanc in scoarta Pamantului). Forajul a inceput pe 24 mai 1970 si au fost sapate mai multe gropi, pornind de la o groapa principala.  Cea mai adanca, SG-3, a fost terminata în 1989 si 12.261 metri adancime.

 

sapatura