Pyura chilensis, pietrele care sangereaza?

 Pyura chilensis nu iti produce cine stie ce impresie cand o vezi pe malul apei. Ar fi foarte posibil sa treci pe langa o intreaga colonie si sa crezi ca ai de-a face cu niste simple pietre. Daca, insa, iti da prin cap sa sectionezi o astfel de “roca”, vei avea o surpriza de proportii. Asta, pentru ca ‘piatra” “sangereaza”.

Pyura-chilensis-550x416

Cunoscute sub numele de “pietrele care traiesc” sau “pietrele care sangereaza”, Pyura chilensis sunt, de fapt, niste organisme marine ciudate, care se intalnesc pe coastele stancoase ale unor tari precum Chile si Peru.

Pyura-chilensis2-550x379

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste creaturi se hranesc prin absorbtia apei, din care filtreaza microorganismele. Au sangele transparent si pot acumula cantitati mari de vanadiu, un element chimic rar. Concentratia de vanadiu din animal poate fi chiar si de 10 milioane de ori mai mare decât cea din apele unde acesta trăieste.

Pyura-chilensis4-550x412

O alta ciudatenie este ca Pyura chilensis se naste mascul, apoi incep sa ii creasca si organe feminine, iar la maturitate, ajunge hermafrodit. Bizara creatura marina se reproduce prin eliberarea spermatozoizilor si a ovulelor în apa din jur, unde are loc fecundarea.

Chilienii si peruanii considera ca Pyura chilensis este o delicatesa si obisnuiesc sa o consume fie in salate, fie cu orez.

Pyura-chilensis3