Nu va uitati direct la soare in timpul ecplisei de soare din 20 martie 2015.

Pe 20 martie avem ocazia sa observam un fenomen astronomic rar: o eclipsa de soare. Urmatoarea va fi vizibila in tara noastra de abia in 2027.

Eclipsa de soare 2015

Eclipsa de soare 2015

Evenimentul de vineri va fi vizibil total din Insulele Feroe si Arhipelagul Svalbard, iar in restul emisferei nordice, inclusiv din Romania, va putea fi observata doar o eclipsa partiala. „Pentru Bucuresti avem urmatoarele date. Primul contact, prima muscatura care apare pe suprafata Soarelui, va fi la 10:48. Faza maxima, acoperire maxima a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, cand Soarele revine la normal, este la 13:04.

Citeste si : Eclipsa de soare 20 martie 2015: Nu va uitati direct la soare si nu faceti selfie

Magnitudinea este de 0,53%. De aici tragem concluzia ca este o eclipsa importanta pentru Romania. O astfel de eclipsa in care Soarele sa fie acoperit peste jumatate va mai fi in 2027. Destul de tarziu”, a explicat specialistul.

De la ce ora incepe sa se vada in Romania

Presedintele SARM a mentionat ca eclipsa  se va observa perfect chiar de la 10:48.

„De la 11:00-11:10 incepe sa se vada bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsa. Este un filtru care retine nu doar lumina 99,99%, dar si 100% radiatia infrarosie si ultravioleta. Noi daca privim in Soarele obisnuit fara ochelari un minut, putem sa orbim, pentru ca ne afecteaza vederea si este irecuperabil, fara sa simtim durere, pentru ca la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere”, a explicat Valentin Grigore.

Acesta avertizeaza oamenii sa nu incerce sa priveasca eclipsa cu ajutorul unui binoclu sau telescop fara protectie, pentru ca este foarte periculos. Cat despre cunoscuta metoda de a te uita printr-un geam afumat, Valentin Grigore spune ca se poate face asta, dar nu este o varianta pe care sa o recomande.

Avertizarile specialistilor eclipsa de soare 2015

Avertizarile specialistilor eclipsa de soare 2015

„Doamne fereste, sa nu aiba cineva ideea sa se uite cu vreun binoclu, telescop sau luneta fara protectie. Se priveste cu ochelari de eclipsa. Se poate si cu un geam afumat, dar nu recomand, pentru ca e periculos. In schimb, exista anumite filtre de sudura foarte bune la aceste radiatii, care sunt in siguranta. Dar sa nu se priveasca mai mult de cinci-sase minute, adica sa nu privesti pana nu mai poti”, a adaugat el.

De asemenea, presedintele SARM a adaugat ca in mai multe orase din tara, precum Bucuresti, Targoviste, Cluj, Brasov, Sibiu sau Iasi, astrocluburile vor pune la dispozitia oamenilor telescoape care sunt protejate cu filtre speciale.