Sailing stones (roci în mişcare), este un fenomen geologic în care rocile se deplasează de-a lungul unei văi netede fără intervenţie umană sau animală. Aceste cazuri au fost semnalate într-un număr considerabil de locuri în zonele Parcul Naţional Racetrack Playa California şi Death Valley Sierra Nevada.

racetrack_playa_pirate_scott

Pietrele se miscă o dată la doi-trei ani iar urmele pe care le fac durează între 3 şi 4 ani. Uneori, pietrele se întorc singure, urmele pe care le lasă schimbându-se in funcţie de ce parte a pietrei atinge solul.
Multe dintre explicatiile modului in care se misca sunt legate de forma pietrelor si de curentii vantului. Una dintre explicatii ia in considerare ca gheata ajuta la miscarea pietrelor.

In timpul iernii se poate strange apa pe suprafata solului, transformand valea pentru scurt timp intr-un lac. In noptile geroase pietrele acoperite de apa ingheata iar vanturile puternice reusesc sa miste pietrele inghetate de-a lungul vaii. Astfel pietrele lasa dare adanci in plaja, si odata ce apa seaca, urmele se pot observa foarte clar.

Categories: Bizar Natura