De ce a devenit iepurasul simbol al Pastelui?

Iepurasul de Paste este un simbol pagan care apare mai ales la popoarele germanice si care a precedat cea mai mare sarbatoare crestina, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos.

iepure paste

In timpul primaverii, anotimpul renasterii, popoarele pagane tineau diverse festivaluri, care laudau fertilitatea si care sarbatoreau aceasta reintoarcere rituală la viata. Saxonii aveau chiar o zeitate feminina, numită Eastre sau Eostre, care patrona festivalurile fertilitatii. Iepurii erau considerati sacri in cultul acestei zeite, urechiatii fiind recunoscuti pentru rapiditatea cu care se inmulteau.

Crestinii timpurii au adoptat simbolul iepurasului pentru a-i convinge pe pagani sa se convertească

Atunci cand misionarii crestini au incercat sa converteasca aceste popoare pagane la crestinism, nu au reusit sa le faca si sa renunte la sarbatorile fertilitatii. Pentru ca acestea aveau loc cam in aceeasi perioada, s-au gandit sa le incorporeze in sarbatoarea crestina a Pastelui. Astfel, Eastre (mai tarziu, Easter) a devenit in timp una cu sarbatoarea Invierii Mantuitorului, iar iepurasul, in loc sa simbolizeze fertilitatea, s-a transformat intr-un animal la fel de pur precum mielul. Pentru crestinii germanici convertiti, atat iepurasul,  cat si mielul au devenit simboluri inocente ale Pastelui.