La doi pasi de satucul Bamba, din Mali, se afla un lac mic si totusi considerat sacru, in care pescuitul este permis doar o data pe an, in cadrul unui ritual numit Antogo.

Antogo

In trecut, in Bamba, domneau padurile dese, de un verde sclipitor. Lacul, despre care se spune ca este sacru si populat de spirite bune, era plin de peste. Odata cu schimbarile climatice, desertificarea, dar si trecerea timpului, zona a devenit secetoasa, infertila si deloc ospitaliera. Sarmanii locuitori din Bamba au inceput sa aiba probleme cu apa, asa ca lacul a devenit un loc sacru. Unul care se goleste de peste doar o data pe an, in cadrul unui ritual numit Antogo.

Antogo-fishing-festival2-550x364

Evenimentul are loc in a sasea luna a sezonului secetos, de regula in mai, iar data exacta se stabileste in fiecare an de catre sfatul inteleptilor.

Antogo-fishing-festival-550x364

In ziua stabilita pentru Antogo, sute de oameni din Mali se strang in jurul lacului. Dintre ei se remarca trei mari  grupuri formate din membrii celor mai vechi si mai respectate familii din zona. De regula, cel mai mare grup este cel al locuitorilor din Bamba. La inceput, oamenii pastreaza o liniste mistica. Singurii care se aud sunt inteleptii, care fac incantatii si roaga spiritele bune ale lacului pentru o captura generoasa. Cand se termina rugaciunile, incepe adevarata nebunie.

antogo 3

La ritual participa doar copiii si barbatii. Femeilor li se interzice sa se apropie de lac intrucat sunt considerate impure din cauza ciclului menstrual. Odata ce participantii s-au adunat, se da semnalul. Un sunet de clopotel si un foc de arma anunta ca oamenii pot trece la prinderea pestelui. Gloata se arunca in lac si incearca sa prinda in cosuri cat mai mult peste. Se poate intampla ca plasa ori cosul cu care au intrat in apa sa se umple rapid, asa ca, de multe ori, pana la gasirea unei solutii, pescarii isi tin prada in dinti.

Antogo

Nebunia dureaza 15 minute, cand se aude din nou focul de arma, care anunta incheierea ritualului. Imediat, oamenii ies din lac si isi duc pestii in fata celui mai batran locuitor din Bamba, care se va asigura ca prada va fi impartita in mod egal intre participantii la pescuit.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu