Esti in primul trimestru, in prima luna de sarcina care dureaza de la prima saptamana la a 5 a saptamana de sarcina. Tu ai 4 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 2 saptamani.

Tu ai 4 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 2 saptamani.
Tu ai 4 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 2 saptamani.

Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.

TU: In saptamana 6 de sarcina este posibil sa afli ca esti insarcinata, daca ai facut un test de sarcina. Vei incepe  sa simti unele furnicaturi in zona sanilor, sa ai ameteli si sa vrei sa dormi mai mult. Unele femei nu au nici un simptom in aceasta saptamana de sarcina. Chiar daca nu simti mari schimbari, este necesar sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

In situatia in care urmezi un tratament medicamentos pentru o afectiune acuta sau cronica intreaba cat mai curand medicul specialist ce efecte au aceste medicamente asupra sarcinii. Daca nu ai inceput sa iei suplimente cu acid folic, ia cat mai curand. Necesarul de acid folic in sarcina este de 600 mg. Acidul folic poate reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Suplimentele de acid folic sunt necesare doar pana in saptamana 12 deoarece la acel moment tubul neural este complet dezvoltat. Si de aici in colo vei avea nevoie sa-ti procuri din alimentatie  o doza zilnica de 400 mg acid folic.

Te-ar mai putea interesa:

SAPTAMANILE 1-4 DE SARCINA – Iata ce se intampla in primele 4 saptamani

CE TREBUIE SA EVITATI IN TIMPUL SARCINII

Pentru mamici: Top 10 al celor mai indicate alimente in timpul sarcinii

COPILUL TAU:incepe sa se dezvolte si sa i se formeaza creierul si maduva spinarii.

In saptamana 4 de sarcina copilul acesta masoara intre 0,2 – 1 mm. Sacul amniotic si cordonul ombilical sunt deja formate. Copilul se dezvolta cu o viteza uimitoare. De fapt din saptamana a 4-a si pana in saptamana a 10-a se formeaza majoritatea organelor si unele dintre ele  incep sa functioneze. Este o perioada foarte vulnerabila cand orice ar putea perturba evolutia sarcinii.

  • Dupa implantarea blastocistului de peretele uterin, jumatate  din partea prinsa  se tansforma in placenta.
  • Din jumatatea interioara a blastocistului se va dezvolta bebelusul. Aceasta parte se divide in aceasta perioada in trei straturi care vor forma diferite parti ale corpului, astfel:
  • Din stratul interior, numit endoderm,  se va forma peretele interior al tractului gastro-intestinal, ficatul, pancreasul,plamanii, glanda tiroida si vezica urinara.
  • Din stratul mijlociu, numit mezoderm,  se vor forma inima, muschii, vasele de sange, rinichii, oasele, cartilajele.
  • Din stratul exterior, numit ectoderm, se vor forma creierul si sistemul nervos, pielea si parul.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Mamici