Tu ai 13 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 11 saptamani.

Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.

Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.

TU: Saptamana 13 de sarcina marcheaza sfarsitul primului trimestru si corespunde perioadei in care neplacutele simptome ale sarcinii se estompeaza. Daca totusi te afli in situatia in care acestea sunt la fel de intense ca la inceputul sarcinii discuta cu medicul tau. Riscul de a pierde sarcina s-a micsorat considerabil.

Tu si copilul tau ati putea fi afectati de substante aflate la cativa metri departare, chiar in casa ta. Si unele obiceiuri precum baile fierbinti, sauna sau jacuzzi pot afecta negativ evolutia sarcinii. In ceea ce priveste animalele de companie, acestea pot convietui in continuare cu voi fara probleme, fiind putin probabil ca prezenta lor sa dauneze tie sau copilului.

In situatia unei sarcini care porneste de la premisele unei dezvoltari normale, femeia gravida nu trebuie sa considere ca urmeaza 9 luni de «stat pe tusa», de frustrari pricinuite de renuntarea la obiceiurile anterioare, de retragere din viata sociala si profesionala (daca obiceiurile anterioare nu constau in fumat, exces de alcool si orice alt obicei care este nociv oricui, cu atat mai mult gravidelor si fatului).

Cu toate ca sarcina este o stare fiziologica absolut normala, nu putem totusi nega ca exista destule modificari care uneori pot fi considerate inconveniente: starile de greata specifice mai ales primelor 12-16 saptamani, somnolenta uneori permanenta, scaderea imunitatii care se manifesta mai ales prin aparitia herpesului bucal sau vulnerabilitate crescuta la infectii, lipsa de vlaga.

Daca nu te-ai programat la morfologia de trimestrul I mai timp cel mult o saptamana sa o faci. Dublul test se realizeaza in saptamanile 11-13 de sarcina si consta in masurarea ecografica a translucentei nucale si in dozarea din sangele matern a nivelurilor free I a „hCG (subunitatea I a hormonului gonadotrofinei corionice umane) si PAPP-A (proteina plasmatica A asociata sarcinii). Triplul Test se realizeaza in saptamanile 14 -21 de sarcina si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si a gonadotropinei corionice umane (HCG) din sangele matern.

 

COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 65-80 mm si cantareste in jur de 13-20 grame.

Copilul desi este pe deplin format, dar nu ar putea supravietui in afara uterului. Ochii se muta din lateral in partea frontala, de asemenea urechile ajung in pozitia normala. Pancreasul incepe sa produca insulina, ficatul sa produca bila, iar intestinele au inaintat si mai mult spre interiorul abdomenului. Desi urechile se formeaza complet in jurul saptamanii 24, fatul aude toate zgomotele produse de organismul mamei. La sfarsitul lunii a treia bebelusul inghite putin lichid amniotic pe care il va elimina prin urina.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Mamici