Femeile supraponderale dau nastere unor copii mai batrani din punct de vedere biologic, decat cei nascuti de femei care au o greutate normala, potrivit unui studiu efectuat de catre oamenii de stiinta belgieni.

mame_supraponderale_copii_batrani

Cercetatorii belgieni  au studiat analizele a 743 de mame cu varste intre 17 si 44 de ani si celor ale copiiilor lor nou-nascuti. Aceste date au fost obtinute din mostre prelevate din cordoanele ombilicale, imediat dupa nastere.

A fost analizat materialul genetic din celulele copiilor, in special lungimea telomerilor care sunt poziționati la capetele cromozomilor si au rol de protectie a acestora. Pe inaintarii in varsta, telomerii se miscoreaza in mod natural, insa nu intr-un ritm egal la toate persoanele. Cu cat telomerii sunt mai lungi, cu atat celulele sunt capabile de noi diviziuni, fiind considerati un marker al varstei biologice.

In comparație cu copiii nou-nascuti ai caror mame aveau o greutate normala, bebelusii cu mame supraponderale aveau telomeri mai scurti. O crestere cu un punct a indicelui de masa corporala (BMI) determina o scurtare a telomerilor la nou-nascuți cu circa 50 de perechi de baza.

Miscorarea cu 50 de perechi de baza este echivalenta cu lungimea unui telomer pe care un adult l-ar pierde in mod natural, intr-un interval de circa un an. Cercetatorii au concluzionat ca BMI-ul matern mare are impact asupra AND-ului a fatului, ceea ce ar putea pune in pericol dezvoltarea acestuia si aparitia unor boli.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Mamici