O veste care ar trebui sa ne puna pe ganduri: copiii mostenesc inteligenta mai degraba de la mame decat de la tati, arata un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Washington din Statele Unite.

inteligenta_mostenita_mame_copil

Potrivit oamenilor de stiinta, genele care au legatura cu inteligenta se afla pozitionate pe cromozomul X, iar femeile au doi astfel de cromozomi, fata de barbati care au doar unul. Anumite gene transmise copiilor, printre care si cele responsabile de inteligenta, ar avea efect doar daca provin de la mama, se arata in studiu.

In urma unui experiment realizat pe soareci, cei care au primit mai mult material genetic matern au dezvoltat creiere mai mari si corpuri mai plapande, in timp ce soarecii care au primit mai mult material genetic patern au dezvoltat corpuri mai mari si mai puternice dar creierul a ramas mai mic.

Rezultatul experimentului indica faptul ca, dezvoltarea creierului este legata de genele materne, iar dezvoltarea fizica a organismului de genele paterne. La acestea se mai adauga, mediul in care un copil este crescut. Doar intre 40% si 60% din inteligenta unui copil este mostenita genetic, restul provenind de la factorii de mediu.

De altfel, un studiu realizat pe 12.000 tineri din Glasgow cu varste intre 14 si 22 de ani, de-a lungul a peste 20 de ani, a identificat faptul ca marea majoritate a tinerilor cu o inteligenta sporita provin din mame cu o capacitate intelectuala peste medie.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Mamici