Facebook: Cum vei sti daca o stire este falsa sau adevarata

Faptul ca Facebook a devenit una dintre principalele surse informative pentru sute de milioane de oameni din lumea intreaga este o certitudine.

facebook_stire_falsa_adevarata_stii

Mark Zuckerberg, fondatorul retelei de socializare cu cei mai multi membrii din lume, a anuntat o serie de masuri pentru a combate fenomenul stirilor false de pe sFacebook, care a devenit tinta controverselor dupa ce unii dintre utilizatori s-au plans ca informatiile neadevarate de pe reteaua de socializare ar fi influentat rezultatul alegerilor prezidentiale recente din Statele Unite.

Zuckerberg  a explicat ca Facebook lucreaza la sapte propuneri  care vor rezolva combaterea dezinformarii, acestea incluzand metode mai eficiente de detectare si verificare a informatiilor, dar si avertismente cu privire la continutul fals.

Fondatorul Facebook a raspuns criticilor cu privire la stirile false de pe reteaua sa spunand ca peste 99% din continut este ”autentic”.”Lucram la aceasta problema de multa vreme si tratam cu seriozitate aceasta responsabilitate”. Insa, el a adaugat ca lucrurile sunt sunt ”complexe, atat din punct de vedere tehnic, cat si filozofic”. Mark Zuckerberg a mai notat ca Facebook nu doreste sa descurajeze distribuirea de opinii sau sa devina ”arbitru al adevarului”.

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA de la 8 noiembrie a declansat o polemica privind cantitatea si influenta informatiilor fanteziste care circulau online. Facebook in special a fost acuzata ca a contribuit la victoria surpriza a lui Donald Trump, permitand acestora sa circule pe reteaua de socializare.

Mark Zuckerberg a respins in mai multe randuri aceasta idee ‘destul de nebuna’, dar a dezvaluit ca utilizatorii sunt mai putin inclinati sa dea click pe linkuri sau sa citeasca articole redistribuite pe reteaua de socializare daca acestea nu se aliniaza cu opiniile lor personale.

Facebook si Google au anuntat ca de acum inainte vor impiedica departamentele lor de publicitate sa publice anunturi pe site-urile care publica informatii false si adesea senzationaliste, o masura care le-ar putea sufoca pe acestea, privandu-le de finantari.