Cum sa nu fii inselat de Black Friday

Hackerii apeleaza la numeroase metode prin care acceseaza ilegal informatii de la cei care intra in febra cumparaturilor pe durata evenimentului Black Friday, organizat in Romania in perioada 18 – 20 noiembrie.

black_friday_inselat

De Black Friday, sansele de success ale tentativelor de inselaciune prin tintirea potentialelor victime cu mesaje care prezinta produse cu reduceri substantiale, ceea ce determina anumiti utilizatori sa incerce sa le cumpere, ignorand aspecte precum reputatia comerciantului sau siguranta tranzactiei.

Un prim avertisment este legat de identificarea si ignorarea mesajele de phishing, prin intermediului carora escrocii cibernetici folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai putin vigilenti. Infractorii atrag utilizatorii cu pagini de shopping false si ii pacalesc sa divulge detalii de card in schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodata la ei.

Nu cumparati produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate, iar magazinele online din care achizitionezi unul sau mai multe produse trebuie sa fie certificate SSL. In acest fel, o adresa de internet care incepe cu HTTPS si in care apare un semn ‘lacatel’ indica faptul ca sunteti pe o pagina securizata, dar magazinele online respectabile furnizeaza si informatii legate de identitate impreuna cu certificatul SSL.

Nu divulgati codul PIN in locul codului CVV (Card Verification Value) si este de preferat sa se utilizeze conexiunea de date mobile a telefonului sau tabletei pentru a face achizitii online. In acest sens, sunt de evitat cumparaturile online atunci cand suntem conectati la o retea wireless publica, deoarece terminalul poate fi interceptat. Pe cat posibil, faceti cumparaturi online de acasa.

Browser-ul si antivirusul trebuie sa fie actualizate. Troienii bancari si virusii cu componenta de rootkit sunt amenintari in crestere. Acestia fura informatii bancare, monitorizeaza tranzactiile sau se autentifica in conturile bancare in timp ce stau ascunse in sistem. Verificati-va regulat conturile in special inainte si dupa tranzactiile online, pentru a fi siguri ca totul este in regula.