Melania Trump: Prima Doamna a Americii in razboi cu creatorii de moda

Odata cu venirea Melaniei Trump, noua Prima Doamna a Statelor Unite, la Casa Alba, cei mai cunoscuti creatori de moda din lume, se pregatesc de razboi.

melania_trump_razboi_moda_unu

Dupa alegerea lui Donald Trump, sotia sa, Melania Trump, a luat ceaiul cu Michelle Obama la Casa Alba. Viitoarea Prima Doamna a purtat o rochie neagra fara maneci si o pereche de pantofi Louboutin. Niciun indiciu despre creatorul rochiei nu a fost dat jurnalistilor.[gads]

Michelle Obama a purtat o rochie mov cu o dunga oranj a designerul ui Narciso Rodriguez. Culoarea si stilistul nu au fost alesi la intamplare. Movul din acea zi trimitea un mesaj de calmare: culoarea se obtine amestecand rosul (culoarea repulicanilor) cu albastrul (cea a democratilor). Iar Narciso Rodriguez este fiul unor imigranti cubanezi. Este a doua oara cand Michelle Obama a purtat o rochie a acestui designer. Prima oara a fost in noiembrie 2008, cand l-a insotit pe Barack in seara victoriei sale. Un adevarat simbol.

melania_trumprazboi_moda_doi

Michelle Obama a folosit rochiile si tinutele sale au fost de-a lungul celor opt ani la Washington pentru  a lansa mesaje fara sa fie nevoita sa spuna vreun cuvant. Inca de la venirea ei la Casa Alba, Michelle a optat pentru o pleiada de designeri care exprimau valori: diversitate, creativitate, spirit de echipa. Prima doamna a purtat marci populare precum J. Crew,[gads2] pe cele ale unor tineri designeri ca Jason Wu sau Christian Siriano, dar si ale unor creatori consacrati precum Michael Kors sau Vera Wang. Indiferent ce a ales, impactul financiar al tinutelor sale a fost considerabil.

melania_trump_razboi_moda_patru

David Yermack, profesor la New York University a calculat in 2011 ca impactul financiar al vestimentatiei lui Michelle Obama a fost de 2,7 miliarde de dolari. Este suma la care s-au ridicat vanzarile modelelor purtate de ea.[gads2]Ori de cate ori a ales o rochie de la o anumita marca, actiunile acestei firme cresteau cu 2,3%. De cinci ori mai mult decat daca modelul era purtat de o celebritate oarecare. Fiecare tinuta a generat incasari de 14 milioane de dolari din aceste vanzari.

melania_trump_razboi_moda_trei

Relatia Melaniei Trump cu lumea modei se anunta una nu tocmai cordiala, mai ales ca majoritatea creatorilor de moda au fost de partea lui Hillary Clinton in campania prezidentiala. Pentru prima oara in istorie, revista Vogue, prin redactorul sau sef Anna Wintour, a sustinut-o public pe candidata democrata.[gads] Si Stefano Tonchi, presedintele influentului Council of Fashion Designers of America, a sustinut-o pe Hillary, la fel ca Tory Burch, Marc Jacobs sau Prabal Gurung. Melania Trump, care isi cumpara singura hainele din magazin, fara ajutorul vreunui consilier de imagine, allege de cele mai multe ori creatii  Ralph Lauren, precum rochia alba pe care a purtat-o in seara victoriei lui Donald Trump.

melania_trump_razboi_moda_cinci

Melania Trump se poate astepta chiar la un boicot al lumii modei. Top-modelul Cameron Russell, care gestioneaza un TED Talk cu 10 milioane de vizualizari, a lansat un apel la lumea modei pentru a-i opune rezistenta noii First Lady. Sophie Theallet, o stilista franceza care a realizat multe creatii purtate de Michelle Obama, a afirmat intr-o postare pe Twitter ca nu va lucra niciodata pentru Melania Trump si ca spera ca si altii ii vor urma exemplul.

[gads]Carolina Herrera, o figura emblematica pentru lumea modei internationale si americane a carei firma a avut incasari anul acesta de 1,2 milliarde de dolari, vede lucrurile oarecum diferit. „Peste doua sau trei luni, moda ii va intinde mana lui Melania”, a declarat ea publicatiei Business of Fashion. Doar este vorba de moda si de reprezentanta SUA, a mai spus designera americana.