Pictorul roman care a vandut doua tablouri cu 5 milioane de euro

Pictorului roman Adrian Ghenie a stabilit un nou record pentru un artist roman. Tablourile sale  „The Bridge” şi „The Flight into Egypt” au fost vandute de casa de licitatii Christie’s cu peste 5 milioane de dolari la New York.

adrian_ghenie Pictura „The Bridge” al pictorului roman Adrian Ghenie a fost vanduta de casa Christie’s din New York pentru suma de 3,943,500 de dolari, in timp ce tabloul „The Flight into Egypt” a fost vandut pentru 1,387,500 de dolari.

ghenie_thebridge

The Bridge

ghenie_flightintoegypt

The Flight Into Egypt

Adrian Ghenie a inregistrat in luna octombrie un record absolut. Tabloul ‘Nickelodeon’, a fost vandut pentru suma de 9 milioane de dolari in cadrul unei licitatii organizate la Londra de casa de licitatii Christie’s.

ghenie_nickolodeon

Pictura lui Adrian  lui Ghenie ‘Self-Portrait as Vincent Van Gogh/ Autoportret ca Vincent Van Gogh’ (2012) s-a vandut la inceputul acestui an, la New York in cadrul unei licitatii organizata de Sotheby’s pentru 2.59 de milioane de dolari, fata de valoarea estimata initial de 200.000-300.000 de dolari.

Adrian Ghenie a stabilit anul acesta un record personal, cand lucrarea sa „The Sunflowers in 1937” a fost vanduta, tot la Sotheby’s, pentru 4 milioane de euro.

In anul 2014, pentru „The Fake Rothko”, picorul roman Adrian Ghenie obtinuse (la aceeaşi Sotheby’s) 1,8 milioane de euro.

Adrian Ghenie s-a nascut in 1977, in Baia Mare, a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a stabilit la Berlin pana in 2013.

In 2014, Adrian Ghenie a reprezentat una dintre surprizele unei licitatii organizate de casa Sotheby’s, la Londra, lucrarea acestuia „The Fake Rothko” fiind adjudecata pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o suma de patru ori mai mare decat valoarea estimata de specialişti. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecata lucrarea „The Fake Rothko” era la momentul respectiv de şase ori mai mare decat cel mai ridicat pret platit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitatie. Lucrarea a fost pusa in vanzare de un colectionar american şi adjudecata de un investitor asiatic.

Adrian Ghenie este cunoscut la nivel international, lucrarile sale aflandu-se in colectiile unor importante galerii şi muzee din lume, intre care şi Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar numara, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, intre care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.