Uite mormântul sultanei Hurrem, multiubita soţie a lui Suleyman Magnificul

Sultanul Suleyman, supranumit de turci Legiuitorul, a ţinut să respecte ultima dorinţă a soţiei sale, Hurrem. Astfel, cea care i-a fost soţie legitimă şi i-a dăruit şase copii (Mehmet, Mihrimah, Abdullah, Selim al II-ea, Baiazid şi Cihangir) îşi doarme somnul de veci la Istanbul, într-un mausoleu din interiorul moscheii ridicate de Suleyman (Süleymaniye Camii), după planurile arhitectului Sinan.

hurr

Mormântul sultanei poate fi vizitat şi impresionează prin decoraţiunile din ceramică de Iznik, în culori vii,  care descriu grădina paradisului. Dacă locul în care se odihneşte Hurrem aminteşte cumva de veselia acesteia, mormântul sultanului, aflat alături, impresionează prin sobrietate.

2turbesine-gelen-kanuniye-dua-hurreme-beddua

1024px-Süleymaniye_Mosque_exterior_view

800px-Cour_mosquee_Suleymaniye_Istanbul

640px-Istanbul_-_Süleymaniye_camii_-_Foto_G._Dall'Orto_26-5-2006_-_15a

Hurrem, cea care a sosit în seraiul Magnificului ca scalavă şi a ajuns sultană, conducând alături de soţul ei lumea, a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei ale timpului său şi, totodată, una dintre cele mai inteligente. Nu este de mirare că artişti celebri din lumea întreagă s-au grăbit să o picteze.

640px-Haseki_Huerrem_Sultan_Roxelane

Anton_Hickel_001

hurrem

Khourrem

În serialul „Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii”, rolul sultanei Hurrem a fost interpretat de două actriţe superbe: Meryem Uzerli (sultana Hurrem la tinereţe) şi Vahide Percin (sultana Hurrem la maturitate), ambele răsplătite cu prestigioase premii cinematografice pentru performanţele lor actoriceşti.

hurrem mer

sultanii