Sunteti curiosi sa descoperiti ce obiceiuri pascale au semenii nostri din alte colturi ale planetei? Am ales pentru dumneavoastra cateva dintre cele mai frumoase traditii.

Brazilia

passte in brazilia

In Brazilia, tara cu cel mai mare numar de credinciosi catolici practicanti din lume, oamenii sarbatoresc Pastele elaborand tot felul de covoare din rumegus si petale din flori. De cele mai multe ori, modelul de pe aceste covoare, care adesea acopera strazi intregi, este de inspiratie religioasa. Daca va ganditi ca strazile respective se inchid de Paste, va inselati. Oamenii calca pe aceste covoare in drumul lor de la o biserica la alta.

Cehia si Slovacia

cehia 2

In Cehia si Slovacia exista un obicei numit “pomlazka”, care presupune ca femeile sa fie “batute” de barbati cu niste nuieluse elaborat decorate. Cele care au fost atinse de nuieluse vor avea noroc, vor fi frumoase tot anul si vor fi fertile.

Ungaria

paste ugaria

In Ungaria, de Paste, exista obiceiul udatului: femeile se imbraca in costume populare si asteapta ca barbatii sa le stropeasca cu apa rece. In traditia precrestina, acest obicei avea un rol bine determinat, acela de ajuta fetele nemaritate sa isi gaseasca sot. Astazi, in loc de apa se foloseste si parfum. Obiceiul cu stropitul se gaseste si la noi in Ardeal, Banat si Bucovina.

Finlanda

finlanda

In Finlanda, copiii se imbraca in costume de vrajitori si vrajitoare si o pornesc la colindat, rostind incantatii pentru izgonirea spiritelor rele. Ca plata pentru efortul lor, cei mici sunt rasplatiti cu dulciuri. Obiceiul, carea seamana cu cea de Halloween, se practica in Sambata Mare.

Polonia

polonia

Pentru locuitorii Poloniei, simbolul Pastelui nu este iepurasul, ci mielul, iar gospodinele se intrec in a pregati prajituri care sa il reprezinte.

Germania

transpagermania

Doua dintre cele mai indragite obiceiuri pascale din Germania sunt “vanatoarea de oua”, in genul celei practicate si de americani, si impodobirea lui Osterbaum, copacul de Paste, care, in loc de globuri, are oua.

Bordeaux, Franta

omleta bordeau

De fiecare Paste, locuitorii orasului francez Bordeaux pregatesc o omleta gigant, demna de Cartea Recordurilor. Preparatul este realizat din 4500 de oua si este de ajuns pentru a hrani 1000 de persoane.

Categories: Bizar Calatorii Retete