De cum ajungi în gară, oricare de pe litoral, vei începe să te simți că în filmul „300”. Va trebui să răzbești prin șiroaiele de atacatori. Primii sunt taximetriștii, care sunt mai mult decât dispuși să te ducă la destinația ta finală. „Taxi băiatu’?”, „Unde mergi? Te duc io!”, sunt două expresii de care vă veți lovi la primii pași de la coborârea din tren sau autocar. Și dacă nu știi cum merge treaba, ți-ai luat prima țeapă. Ai răzbit acest prim atac al localnicilor. Poți fi chiar mândru că ai făcut primii 10 pași și încă nu s-a întâmplat nimic.

mamaia-constantajpg

Apoi te lovește al doilea val. Sunt femeile sau bărbații care îți flutură cheile în față și mai, mai că îți scot ochii cu cheile. „Cazare, cazare ieftină avem! Cât stai băiatu’? Hai cu mine că am un apartament tocmai bun, aproape de mare”. Aici riști să îți iei a doua țeapă. Dacă nu știi unde mergi, te trezești înapoi la Lehliu și să cauți marea în mijlocul câmpului.Atmosfera și hotelurile

Radio Vacanţa are aceleaşi şlagăre care erau în top şi acum câteva decenii când încă mai găseam bucurie în a scormoni nisipul cu lopăţica şi găletuşa de apă pe care o aduceam cu greu din valurile mării.

Am ajuns într-un final la hotel. Să spunem că este într-o stațiune din sudul țării (Aici nu vorbim de Mamaia, deși nu mă îndoiesc că situația ar fi oarecum diferită pentru unele dintre ele). Nu o să-i dau numele pentru că este cam povestea aproape a fiecărui hotel de pe litoralul românesc.

b_eforie_nord_hotel_diana_exterior_hotel_diana_eforie_nord_7654

Mascat de plopii înalți din stațiune, hotelul nu mai înalt de 5-6 etaje își ascunde foarte bine cicatricile timpului și ultimele pete de var colorat care erau în vogă în anii ’70. Neglijența și zgârcenia patronilor de hotel se vede încă de la intrare. Personalul este neprofesionist, angajat doar pe timp de vară, investițiile nu există iar prețurile sunt făcute parcă să îți sugă banii cu aspiratorul din portofel.

Mobila din ele este exact aceeași care a fost pusă atunci când a fost inaugurat hotelul, dovadă încă mai stau scrijelelile de sub noptiere: „fam. Iepurescu a fost aici, cam 315” sau „Maria plus Andrei egal amor etern”.

Pereţii scorojiţi, apa nu mai curge pe ţeava ruginită şi de frică a ales să se scurgă pe perete prin spatele ţevii.  WC-ul pare dărâmat psihic de la câte orori a văzut de a lungul anilor şi de la câte a trebuit să înghită de la turiştii ce i-au cotropit intimitatea cu dorinţele lor “lăuntrice”.

Să mergi la recepție să te plângi că nu ai hârtie igienică în cameră sau prosoape curate nu face decât să îți crească frustrarea. Dacă totuși ai prosoape, ești un norocos te poți adormi singur și dezinfecta în același timp, din cauza cantității de clor în care au fost spălate. Te resemnezi. Ți-ai luat țeapă acum nu poți face decât să te bucuri de soare, plajă, mare, peturi lăsate în nisip, mucuri de țigară și resturi de fast-food. Viața e frumoasă aici pe litoral!Mâncare

La împinge tava, cel mai căutat fel de mâncare, hamsia la 100 de grame, este atât de bine îmbibată în ulei şi prăjită că îţi dă impresia că este un animal preistoric prins în chihlimbar pe care tocmai tu, ca turist la Marea Neagră în România, ai avut norocul să-l descoperi în farfurie. Şi preţul pentru suta de grame de hamsie este exact pe măsură descoperirii tale.

chiftele-carne

 

Chiftelele sunt şi ele la fel de gustoase, după trei zile de reprăjeli și modelate la perfecție, de parcă masterchef-ul din bucătărie și-a luat timp personal să le rotunjească pe piept una câte una. Probabil și de asta au gustul acela acrișor-sărat. Supele nu mai au nevoie de sare, apa pentru ea este luată direct din sursa inepuizabilă de la marginea nisipului sau cel puțin așa dă impresia. Ca să nu mai lungesc vorba, parcă a ajuns mai sigur să te îmbuibi cu shaorma și kebab decât cu mâncărurile tradiționale.

thumb1_vlcsnap-2014-08-23-10h50m10s23

Iar la mâncărurile astea din urmă ieși și mai ieftin, problema este că pentru stomăcelele mai sensibile cum ar fi cele ale copiilor nu știm care sunt mai puțin nocive. Iar dacă sunteți la all inclusive, nu garentez că mâncarea este cumva mai bună, poate doar la bufetul suedez unde v-ati putea da seama dacă legumele sunt proaspete sau nu.

La o plimbare prin stațiuni

Citeste incontinuare

 

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Calatorii