Jurnalistii de la cotidianul The Independent au intocmit topul celor mai periculoase orase din jurul lumii. Alaturi de orase recunoscute pentru violenta de pe strazi, talhariile si furturilein plina zi, ca  Rio de Janeiro, Acapulco, Napoli se afla si capital tarii noastre,  Bucuresti.

A
Foto: Ciprian Tănase

Iata ce scrie jurnalistiul de la The Independent despre vizita sa in capitala tarii noastre: „Sunteti la ghiseul gresit, mergeti la urmatorul”, spune o femeie de la oficiul de biltele din statia de trenuri din Bucuresti, in timp ce trage obloanele. Acest gest vine dintr-un soi de birocratie comunista care imi marcheaza calatoria din minunatul Brasov catre Sofia, in Bulgaria. In acest drum m-am oprit la Bucuresti timp de cinci ore. Mi se spune ca Bucurestiul este una dintre cele mai sigure capitale ale lumii, dar se pare ca zona din Gara de Nord nu este locul in care mi-as dori sa fiu la ora 03.00, in timp ce mai am de stat inca cinci ore. In afara de McDonald’s, nu exista un loc unde pot sta, asa ca am iesit din gara sa vad cu ce imi pot ocupa timpul. La iesire sunt intampinat de doi tipi care trag heroina, chiar pe treptele garii. Apoi, dau peste ceea ce par a fi hoti de buzunare, caini vagabonzi si oameni ai strazii care inhaleaza solventi din pungi de plastic. Dupa ce imi iau un pachet de biscuiti sunt intampinat de un copil dezbracat care alearga pasarile, in timp ce tine strans in mana un porumbel mort, noteaza jurnalistul The Independent.

Jurnalistul strain vede mult mai detaliat ceea ce locuitorii capitalei Romaniei ignora zilnic. Gara de Nord este balciul desertaciunilor, dar si agresiunea insasi asupra civilizatiei. Ceea ce pare stapanit de catre autoritati, este de fapt o dezlantuire de forte ale subconstientului urban. Gara de Nord este a politiei, CFR-ului, primariei, etc. Deci, sunt cel putin trei autoritati care o au in custodie. Si reporterul The Independent nu a patruns in ”ospitalitatea” soferilor de taxi, ori in cea a parcului din apropierea Garii. Primarul, politistul nu exista in raport cu Gara de Nord.

Dar fiecare locuitor al Bucurestiului? Gara de Nord nu mai este o poarta de acces pentru cei mai multi dintre locuitori. De la a fi locuitor la a fi cetatean este, iata, cale lunga. Atunci, complicat, nu?, Gara de Nord a cui este? Un loc intens traficat de heroina, straini, provinciali, este al nimanui. El schimba identitatile. Primarul nu este primar, politistul nu este politist, inchide ochii, ceferistul nu este ceferist, seful de statie nu e sef, locuitorul nu este cetatean.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Calatorii