Dacă aveţi drum prin Sloveni, nu rataţi o vizită la Predjamski Grad ( Castelul Predjamski), o construcţie spectaculoasă, care are ca particularitate faptul că este integrată într-o peşteră. De altfel, numele palatului se traduce prin „Castelul din faţa peşterii”.

Panorama_del_castello_di_Predjama_(Foto_Luca_Giarelli)

Construit în etape, Predjamski Grad a fost menţionat pentru prima oară în documente în secolul 13, deşi prima parte (aripa din stânga) a fost contruită cu un veac mai devreme. Partea din mijloc a fost adaugată în timpul renaşterii, iar cea dreaptă, pe la 1570.

SetRatioSize900900-predjama-EVT

Ca mai toate castelele din lume, şi Predjamski are o istorie învăluită în mister. De numele lui se leagă povestea cavalerului Erazem Lueger (sau Luegger), proprietar al acestui lăcaş în secolul 14. Poreclit „Baronul Tâlhar”, Erazem era fiul guvernatorului din Trieste, Nikolai Lueger. Legenda  spune că viteazul cavaler a intrat în conflict cu habsburgii după ce l-a ucis pe Pappencheim, comandantul armatei imperiale, drept pedeapsă pentru gravele ofense aduse lui  Andrei Baumkircher din Vipava, prieten al baronului.

erasmus-lueger-erasmus-von-luegg

Urmărit de împărat, care l-ar fi vrut mort, Erazem s-a refugiat în Castelul Predjamski, apoi a încheiat o alianţă cu regele Matei Corvin şi a început să atace satele şi orasele din Camiola, gest pentru care s-a ales cu porecla de „Baronul Tâlhar”.

6861991789_750_castillo-de-predjama-022

1024px-Predjama_castle_cave

Şi mai hotărât să îl elimine pe Lueger, suveranul şi-a trimis armatele la Predjamski Grad pentru a-l prinde pe baron şi a-l ucide. Asaltul a durat un an şi o zi, timp în care Erazem şi-a atacat duşmanii nu doar cu arme serioase, ci şi cu sâmburi de cireşe, în semn de dispreţ. Cu siguranţă, baronul ar fi reuşit să reziste atacurilor mult şi bine dacă nu ar fi fost trădat de unul dintre slujitori. Acesta le-a semnalat oamenilor împăratului momentul în care Erazem se afla în singura încăpere de protejată a castelului, toaleta, şi astfel curajosul cavaler a putut fin ucis cu o ghiulea de lemn.

 

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Calatorii