Cand s-a intors in satul natal, acum 11 ani, artista japoneza Ayano Tsukimi a fost cuprinsa de disperare. Altdata o asezarea vie, forfotind de oameni, Nagoro era acum aproape parasita. Doar 37 de locuitori , majoritatea oameni in varsta, mai ramasesera in satul lui Ayano. Restul se mutasera la oras in cautarea unei vieti mai bune. Dezamagita de cea vedea, artista, acum in varsta de 64 de ani, a decis sa repopuleze satul…cu papusi, facute chiar de mana ei.

ayano-tsukimi-japanese-life-size-dolls-nagoro

In cei aproape 11 ani, Tsukimi a adus in Nagoro peste 350 de „localnici”. Pentru multi, ideea femeii de a popula ulitele satului, gradinile, chiar si salile de clasa ale scolii cu papusi este de-a dreptul inspaimantatoare. Altii, insa, vor sa vada cu ochii lor cum arata acum satul si vin sa il viziteze.

Valley-of-the-Dolls3-550x309

Valley-of-the-Dolls2-550x308

Multe dintre papusile de la Nagoro reprezinta oameni care s-au stins din viata si pe care artsita si-i aminteste din zilele tineretii. ” Cand fac papusi ale mortilor, ma gandesc mult inainte de a ma apuca de lucru. Ma gandesc la perioada in care erau vii si sanatosi”, a povestit artista. „Papusile acestea sunt precum copiii mei”, a mai spus ea.

Valley-of-the-Dolls4-550x412

In mod bizar, talentul femeii de a face astfel de jucarii nu s-a facut remarcat decat la aproximativ un an de la mutarea in Nagoro. Pana atunci, femeia incercase sa se ocupe de agricultura, dar niciuna dintre plantele pe care le-a sadit nu a vrut sa traiasca. Intr-o buna zi, femeia s-a gandit sa faca o sperietoare de ciori, despre care si-a dat seama ca semana foarte mult cu regretatul ei tata. Acesta  fost momentul in care in mintea femeii a incoltit ideea de a popula satul cu papusi.

Valley-of-the-Dolls-550x308

screen shot 2014-05-02 at 10.55.27 am

screen shot 2014-05-02 at 10.54.38 am

foto: Fritz Schumann

 

Categories: Bizar Calatorii