In timp ce oamenii de stiinta cauta viata pe alte planete, exista numeroase lucruri pe care nu le stim despre propria noastra planeta. Iata in continuare zece dintre cele mai ciudate lucruri despre Pamant.

lucruri_pamant

  1. Cel mai mare organism

Cel mai mare organism de pe Pamant ca suprafata pe care o ocupa este o ciuperca.  Armillaria, sau ciuperca de miere, este un organism care se intinde pe suprafata de 8.8 km2 in Malheur National Forest din SUA si are varsta de peste 2.400 de ani.

  1. Cel mai mic mamifer

Cel mai mic mamifer este liliacul lui Kitti sau liliacul cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai). El traieste in Asia de sud-est. La maturitate liliacul masoară intre 29 și 33 de milimetri lungime si cantareste doar 2 grame.

  1. Cel mai aglomerat oras

Manila(Filipine) are cea mai mare densitate de locuitori din lume. Potrivitunui recensamant din 2007, 1.660.714 oameni traiau pe o suprafata de 38,55 kilometri patrati.

  1. Cel mai arid loc

Cel mai arid loc de pe Terra este desertul Atacama din Chile si Peru. Aici exista zone in care nu a plouat niciodata.

  1. Cel mai rece loc de pe Pamant

Cel mai rece loc de pe Pamant este Antarctica unde iarna temperaturile pot atinge—73 de grade Celsius. Recordul absolut s-a inregistrat la statia stiintifica rusa Vostok, la 21 iulie 1983, cand termometrele au indicat—89,2 grade Celsius.

  1. Cel mai inalt munte

Cel mai inalt munte de pe Pamant sunt de fapt doi munti — Everest si Mauna Kea. Everest are inaltimea de 8.848 de metri fata de nivelul marii. Mauna Kea masoara de la baza  17.170 de metri. Mauna Kea se ridica pana la altitudinea de 4.170 m deasupra nivelului marii, dar el continua sa coboare sub apa inca 5.000 m.

  1. Cel mai adanc loc

Cel mai adanc loc de pe planeta se afla la 10.916 metri in Groapa Marianelor. Cel mai adanc loc de pe Pamant care nu este acoperit de ocean se afla la 2.555 metri sub nivelul marii — Bentley Subglacial Trench din Antarctica — ascuns sub gheata.

  1. Cea mai puternica eruptie vulcanica

Cea mai puternica eruptie vulcanica inregistrata vreodata pe Pamant s-a produs in aprilie 1815 la Muntele Tambora din Sumbawa, Indonezia. Erupția a fost clasificata cu gradul 7 (sau super-colosala) pe scara VEI (Volcanic Explosivity Index) de la 1 la 8.

  1. Cea mai mare fiinta vie

Copacii sequoia General Sherman (Sequoiadendron giganteum) sunt cele mai mari fiinte de pe Pamant dupa volum, trunchiul unui astfel de copac contine 1.486,6 metri cubi de lemn. Un arbore General Sherman poate ajunge la 84 de metri inaltime si are o circumferinta la baza de peste 30 de metri.

  1. Cel mai puternic seism terestru

Cel mai mare cutremur inregistrat vreodata pe Pamant  s-a produs la 22 mai 1960 in Chile si a avut magnitudinea de 9,5.

Categories: Bizar